Highlander kombibock

98031.jpgHighlander kombibock är ytterligare en intressant nykomling på den svenska vapenmarknaden. Det är en tuff marknad som High-lander ger sig in på i konkurrens med bl.a. Tikka, Merkel, Heym för att nämna några.

98032.jpgNormark har på senaste året kompletterat sin fiskeutrustning med ett utökat sortiment med jaktutrustning. I sortimentet ingår bl.a. Highlander kombibock och en ren hagelbock.
Som de flesta Italienska hagelvapen har Highlander tillverkats i Gardone i norra Italien. Här tillverkas även storheter som P Beretta:s hagelvapen som gjort staden berömd. Fabrikens namn, Lumar, är instansat på pipan.
Kombin kan i nuläget endast fås i kaliber 12/76 / 7x57R och kan klassificeras som ett budgetvapen då priset ligger på ca 8 500 kr. Vissa detaljanmärkningar får skyllas på priset. Man kan inte få allt på en kombi om prislappen är under 10 000 kr.

Friliggande pipa
Pipprofilen är häpnadsväckande smäcker för en 7 millimeters patron, 10,8 mm. Detta gjorde att pipan snabbt blev mycket het under våra provskjutningar. Pipan är helt friliggande förutom vid mynningen och vid framstockens avslutning. Dessa två infästningar är dessutom justeringspunkter för pipornas samskjutning. Den främre reglerar i sidled och den bakre i höjd. Det måste läggas till vapnets fördel att denna möjlighet finns att justera pipornas samskjutning utan att vapentekniker behöver anlitas.
Highlanderkombin överraskade på skjutbanan genom att gruppera treskottsträffbilder på ett mycket acceptabelt sätt. Regelmässigt lyckades vi prestera grupper runt 30 millimeter trots att pipan snabbt blev mycket het. Naturligtvis kom spridningen trots allt i höjd, men vad är väl ett par tre centimeter i detta sammanhang.

Trycke
Trycket visade sig vara ett sorgebarn. Det kan inte vara acceptabelt att ett vapen i dag får lämna fabriken med ett trycke som står i 3,4 kilo!. Allt skytte blir naturligtvis lidande av detta. Frihands-skytte på avstånd bortom hagelavstånd ter sig vanskligt. Här har Normark ett stort ansvar att se till att rätta till detta om det inte bara är detta testvapen som har denna lilla egenhet. Tyvärr är det enda justeringsverktyget fil och bryne. En sådan operation är mycket vansklig om fackkunskap saknas. Den är i själva verket riktigt farlig att genomföra på egen hand.
En fördel är de två avtryckarna som begränsar möjligheterna att blanda ihop kula- och hagelpipan i snabba lägen.
Säkringen förtjänar några rader. Säkringstangenten är rejält tilltagen med distinkta lägen. En detalj som oroar är att den automatiska återställningen när topleavernyckeln bryts inte verkar vara 100 procentigt pålitlig. Topleavern måste ut i sitt yttersta läge för att säkringen skall återgå helt till säkrat läge. Vapnet går att bryta utan att top-leavern är i sitt yttersta läge.

Korn och sikte
Vår begränsade erfarenhet av öppna riktmedel säger att det skall vara stolpkorn och U-skåra. Gärna med rejäla mått. Sådana riktmedel öppnar större möjligheter att utnyttja kulpipan även om kikarsiktet inte är monterat. Rådjursjakt med drivande hund kan vara ett exempel.
De riktmedel som är monterade på Highlandern var svåra att komma överens med. Kombinationen av trång V-skåra och ett pärlkorn av rött plexiglas var mer än vad våra ögon klarade av. Det var faktiskt så illa att ett optikerbesök diskuterades. För den händige är det nog ingen omöjlighet att byta kornet och fila upp siktet till önskad form.
Från generalagenten var ett Swede-mount kikarfäste medskickat. Våra tidigare erfarenheter av detta fäste är enbart positiva. På Highlander kombin var inte passningen sådan att fästet upplevdes som ett snabbt av- och påmonterbart kikarfäste. Om detta berodde på kikarfästet eller på bössan har vi inte fördjupat oss i.
För att förhindra att kikarfästet glider i längsled efter spången är ett grunt koniskt hål borrat i spången. Under våra provskjutningar med standardladdningar satt kikarfästet på plats. Hur det hade gått med tyngre magnumladdningar i hagelpipan eller en stor och tung kikare är obekant. En rejälare stoppanordning kan önskas för att undvika problem.

Enkel låskonstruktion
Låsningen har samma konstruktion som många italienska hagelvapen i denna prisklass. En bred underliggande låsregel av Anson & Dealey-typ. Konstruktionen är väl beprövad.
Passning mellan metallytorna är hygglig med en del spår efter maskinerna kvar. Här är det säkert återigen priset som styr en smula. Passning mellan trä och metall är förhållandevis bra med ett undantag. Bakkappan är inte vackert inpassad mot kolven. Kolven ”rundar” av betänkligt mot bakkappan. Bakkappan i sig förtjänar beröm.
Vår testammunition kom från Norma som laddat en 10 grams blyspets (7x57R) med den respektabla utgångshastigheten 800 m/s. Våra farhågor att laddningen skulle ställa till bekymmer med fula tändhattar eller besvär att bryta vapnet kom på skam. Sådana symptom är inte ovanliga i brytvapen. Kulpipans tändstift gav rena, hyggligt centrerade anslag utan tendenser till krat-rar runt anslaget.

Stockning
Highlander har haft den goda smaken att oljebona kolv och framstock. Det är förhållandevis bra kvalitet på den valnöt som använts. Nätskärningen är väl utförd om än med lite fantasilös utformning av panelerna. Kolven är väl ytbehandlad, till och med porfyllnaden är god.
Kolven är av svinryggstyp med kindstöd. Kolvhöjden är normalhög medan längden är ovanligt lång med sina 38 centimeter från främre avtryckare. Det är väl bättre med för mycket än för lite då det är lättare att kapa än att limma.

Sammanfattning
Det är med blandade känslor vi testat Highlanders kombibock. Precisionen imponerar liksom vapnets yttre med passning och kolvträets kvalitet. Särskilt mot bakgrund av prisbilden.
Testvapnets akilleshäl är utan tvekan trycket med den helt oacceptabla vikten 3,4 kilo på kulpipan. Vapnets inneboende potential blir svår att utnyttja med detta handikapp. Här blir nog ett besök hos vapentekniker nödvändigt om inte det går att få saken åtgärdad av generalagenten före köp.
Andra detaljer som korn och sikte är lättare att åtgärda för en händig jägare.
Trots allt är Highlander kombin ett alternativ om detaljerna åtgärdas. Priset är trots allt attraktivt.

FAKTA
Highlander Combi
Modell: Highlander Combi
Kaliber: 12/76-7x57R
Totallängd: 110 cm
Vikt: 3,5 kilo
Tryck: Dubbeltryck. Bakre avtryckare för kulpipan
Piplängd: 65 cm
Pris: ca 8 500 kronor
Säkring: Enkelverkande med hanuppfång
Tillbehör: Kikarfäste
Generalagent: Normark Malung
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser