Hetsig debatt om skadad ko

Norge (JJ) Det har uppstått hetsig debatt om en svårt skadad ko i norska Hemnes. Den lokale besiktningsmannen anser att den attackerats av björn men det ifrågasätts av högre chefer.

Harald Millingsjords ko påträffades med stora sårskador i nacken.

Den lokale besiktningsmannen och en erfaren björnjägare bedömde att kon attackerats av björn.

Högre tjänstemän inom Statens naturoppsyn, SNO, tittade på bilderna av kon och bestämde att ådragit sig skadorna på något annat sätt.

Norska NRK berättar att Norges Bondelag nu ger sig in i debatten och kallar det hela ”arrogant skrivbordsförvaltning”.

– Jag tycker det är beklagligt när SNO lokalt får sina värderingar överprövade av folk som sitter många mil bort och inte själva har sett djuret, säger Bjørn Gimming, vice ordförande i Norges Bondelag, till NRK.

Han kräver att det görs en ny besiktning av kon. Gimming fruktar att såren läker så att det inte går att slå fast om kon skadats av björn, och att björnen ger sig på andra tamdjur i området.

NRK har bilder på den skadade kon. Se bilderna här.

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser