Hetsig debatt om avlivad attackbjörn

Italien (JJ) Det har uppstått hetsig debatt om avlivningen av en björnhona i Italien. Hon dödade en hundägare och nu protesterar värnarorganisationer mot att björnhonan sköts i lördags.

Det är BBC News som berättar om den 14 år gamla björnhonan som avlivats i provinsen Trentino i norra Italien. Den 22 juli råkade en man och hans hund komma så nära björnhonan och hennes ungar att hon attackerade dem.

Mannen dödades och på platsen påträffades bland annat hår som visade vilken björn som gått till attack.

Myndigheterna bedömde att det var risk för att turister i området skulle komma till skada och utfärdade skyddsjakt. I lördags sköts björnhonan.

Värnarorganisationer kallar skyddsjakten för en kallblodig avrättning. WWF i Italien protesterar också och kräver att björnar inte dödas på grund av att människor begår fel.

Björnen började återintroduceras i Trentino 1999 då slovenska björnar släpptes ut i området.

Guvenören i Trentino, Ugo Rossi, försvarar avlivningen och hänvisar till att dödsattacken på hundägaren inträffade under högsäsong för besökande turister.

– Överallt i världen, där fara når över en viss gräns, måste djur dödas för att garantera människors säkerhet, säger Ugo Rossi enligt BBC.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser