Het björnjakt

holger_nilsson

Enligt de meteorologer som håller koll på väderstatistik pekar allt mot att 2015 blir det varmaste året någonsin. Ett faktum som inte minst höstens björnjägare kan skriva under på. Nästan hela första björnveckan bjöd på klarblå himmel och dagstemperaturer på 25 grader och till och med över det.

Det här är naturligtvis nästan sämsta tänkbara väder för jakt med hund. Vid 08-tiden tvingades de flesta hundägare koppla då temperaturen passerade 20 grader.

Bra jakt

Men trots det varma vädret har årets björnjakt gått riktigt bra. Förutom ett intermezzo första dagen då två jägare angreps av en björn som de trodde var död har inga olyckor rapporterats. De båda jägarna klarade sig också bra.
Vad som är riktigt roligt att konstatera är att tillväxten av duktiga björnhundsekipage fortsätter att öka, det är förmodligen den bidragande orsaken till att jakten gått bra i inledningen, trots korta jaktdagar.

Intensiv bevakning

Under inledningen av björnjakten hade vi på Jaktjournalen en tät kontakt med björnjägarna. Vi fick mängder av spännande historier berättade för oss och dessa kan ni läsa på vår hemsida, www.jaktjournalen.se, eller via vår Facebooksida och vårt Instagramkonto.

Några händelser har vi också sparat unikt för tidningen i nästa nummer.

Sammantaget är dock känslan att jakten skötts på ett mycket bra sätt och de senaste månadernas etikdiskussioner har förmodligen också medfört att gråzonen minskat för vad som är rätt, tveksam eller förbjudet.

I senare nummer av Jaktjournalen kommer vi att ta upp flera frågeställningar som kan vara intressanta att belysa.

Stolt jägare

Jag fick själv äran att prata med flera björnjägare minuter och ibland timmar efter att de fällt björn. Ett av de samtal jag minns allra bäst var med 16-årige Albin Ludvigsson från Storuman.

En cool yngling som uppsiktsjagade med brorsan och när gångståndet med björnen närmade sig räckte plötsligt brodern över bössan.

– Du får skjuta om du vill.

Albin tar studsaren, hör hur det börjar braka och sedan gör han ett klockrent avslut på en 230 kg stor björnhanne, 25 meter framför sig.

Det är sådana här killar som gör att jag ser ljust på jaktens framtid och som journalist är det fantastiskt att få återge sådana här historier.

I flera län pågår spillningsinventeringar av björn, ett viktigt verktyg för att vi ska ha kontroll på hur stor björnstammen verkligen är. Björnen är en resurs och vi ska också självklart förvalta den på bästa sätt och över åren hålla en så jämn nivå som möjligt.

Skitjakt!

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser