Hederlig trätjära ger björnarna ett eget spa

Per Andersson har lagt märke till hur björnar har kalasat impregnerade ledningsstolpar. Så han beslutade sig för att stryka trätjära på ett träd för att ge björnarna ett eget spa.
Med lite vanlig tjätjära på ett träd skapar du ett riktigt björnspa. Foto: Per Andersson

Med lite vanlig tjätjära på ett träd skapar du ett riktigt björnspa. Foto: Per Andersson

Efter att ha sett hur björnar bitit på ledningsstolpar som blött ur sig mest av impregneringsmedlet kom idén om att tjära ett träd åt björnarna. Förhoppningsvis är det nyttigare för björnen än impregnering.

Köper man en burk trätjära och kletar ner ett träd dröjer det inte länge innan björnarna hittar det. Det behöver inte vara någon dyr specialtjära för björnarna bryr sig inte. Stryker man trädet i midjehöjd och runt om så har man gjort ett fint träd för björnarna att klia sig på. Man kan också hitta speciella träd i skogen där traktens alla björnar verkar markera. På ett sådant trä är det perfekt att smeta tjära.

Har man sen tur och får se en björn stå och njuta av hur gott det är att skrubba ryggen emot trädet, ja då har man en naturupplevelse utan motstycke.

Per Andersson

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir vargjakten 2021

Nu är det klart hur licensjakten på varg blir i vinter. Det är Jägarnas Riksförbund som i ett pressmeddelande skriver att 24 vargar får fällas.

”Ingen vargjakt i Dalarna”

– Det blir ingen vargjakt i Dalarna i vinter. Det säger jägareförbundets länsbas, Ulf Berg, som på onsdagsmorgonen fick informationen direkt från landshövdingen.
ANNONS ▼