Havsörn kalasar på utrotningshotade fjällgäss

Norrbotten (JJ) En havsörn kalasar på de akut utrotningshotade fjällgässen och nu är frågan om det ska bli skyddsjakt.

Länsstyrelsen avgör om det måste till skyddsjakt på havsörnen som äter fjällgäss. Bild: Gettyimages, fotomontage

P4 Norrbotten berättar att en GPS-märkt fjällgås försvann i Arjeplogsfjällen. Man hittade ett havsörnsbo där gåsen blivit uppäten.

Det visade sig också att örnen i boet satt i system att jaga fjällgäss.

– Ringar och sändare vi hittat gör att vi vet att minst 17 fjällgäss har fallit offer för den här örnen, säger Stefan Holmberg på fjällgåsprojektet till P4 Norrbotten.

Länsstyrelsen avgör

Man misstänker dock att det är långt fler fjällgäss som blivit mat åt örnen.

Det finns bara 60 till 100 fjällgäss i Sverige och nu är frågan om det måste tillåtas skyddsjakt på havsörnen.

– Det är inte upp till vi att avgöra, skyddsjakt är den enkla vägen, men den frågan driver inte vi. Det är upp till länsstyrelsen att avgöra. Ett annat alternativ är att byta utsättningsplats för, i fångenskap, uppfödda fjällgäss, säger Stefan Holmberg till P4 Norrbotten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser