Havsörn funnen i Sundsvall dog inte av blyförgiftning

Sundsvall (JJ) När havsörnen hittades död i Njurunda i slutet av september spekulerades det i att den dött att blyförgiftning. Så var inte fallet, visar obduktionen på SVA.

Havsörnen som hittades död i Sundsvall dog inte av blyförgiftning. Arkivbild: Gettyimages

Sundsvalls Tidning skriver att havsörnen hittades död i Västby i närheten av Nolby den 20 september. En naturvårdshandläggare på länsstyrelsen spekulerade i att örnen fått i sig bly när den ätit slaktrester efter vilt.

Nu visar obduktionsresultatet på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala att örnen inte dog av blyförgiftning.

Örnen var utmärglad och hade förtvinad muskulatur. Den visade sig ha någon form av störning i tarmsystemet.

– En sak som kan orsaka tarmstörning är blyförgiftning, men den var inte blyförgiftad. Örnen har låga blynivåer, så den har någon annan tarmstörning, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär vid SVA i Uppsala, till Sundsvalls Tidning.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼