Harpiskor gör upp om SM-titeln i Norrbottensskogarna

Luleå (JJ) Den 28-30 oktober avgörs Har-SM, tidigare kallat Stövar-SM i skogarna utanför Luleå. Då ska Sveriges bästa hardrivare göra upp om den hedersvärda SM-titeln

Foto: Per Jonson.

Nytt för i år är att traditionella Stövar-SM slopats och nu ersatts av Har-SM, vilket precis som namnet anger bara premierar harhundar. Beslutet att slopa Stövar-SM till förmån för ett Har-SM och ett Räv-SM beslutades i Stövarfullmäktige i fjol.

Arrangerande klubb är Norrbottens Stövarklubb som i år dessutom firar 100 årsjubileum.

– Flera av medlemmarna i klubben tyckte att det vore roligt om vi kunde arrangera första Har-SM samtidigt som klubben blir 100 år. Vi tog kontakt i fjol senhöst med Örebro läns stövarklubb och fick överta SM-arrangemanget av dem. Det känns jättespännande, säger Michael Barchéus, ordförande i klubben.

Under vintern har sponsorer och lokaler jagats och nu när jaktsäsongen dragit i gång har aktuella provrutor valts ut.

– Vi har jagat av flera områden och det ser bra ut. Man vill ju kunna erbjuda alla hundarna så bra förhållanden som möjligt så att tävlingen blir rättvis trots lottning av provrutor.

Under sommarhalvåret har rapporter om harpest spridits i media, men Michael Barchéus är inte orolig.

– Jag och mina kollegor i klubben har inte uppfattat att det är sämre med hare i år än tidigare. Det ser snarare väldigt bra ut på många håll. Jag är inte orolig för tävlingsmöjligheterna.

Jaktjournalen kommer i vanlig ordning direktrapportera från SM-tävlingen här på webben. Dessutom finns Jaktjournalens medarbetare Joakim Martinsson på plats för att ta tempen på deltagarna och dokumentera tävlingen inför ett kommande större reportage.

Klicka här för att komma till SM-sidan och se vilka hundar som deltar>>

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser