Harpiskor gör upp om SM-titeln i Norrbottensskogarna

Luleå (JJ) Den 28-30 oktober avgörs Har-SM, tidigare kallat Stövar-SM i skogarna utanför Luleå. Då ska Sveriges bästa hardrivare göra upp om den hedersvärda SM-titeln

Foto: Per Jonson.

Nytt för i år är att traditionella Stövar-SM slopats och nu ersatts av Har-SM, vilket precis som namnet anger bara premierar harhundar. Beslutet att slopa Stövar-SM till förmån för ett Har-SM och ett Räv-SM beslutades i Stövarfullmäktige i fjol.

Arrangerande klubb är Norrbottens Stövarklubb som i år dessutom firar 100 årsjubileum.

– Flera av medlemmarna i klubben tyckte att det vore roligt om vi kunde arrangera första Har-SM samtidigt som klubben blir 100 år. Vi tog kontakt i fjol senhöst med Örebro läns stövarklubb och fick överta SM-arrangemanget av dem. Det känns jättespännande, säger Michael Barchéus, ordförande i klubben.

Under vintern har sponsorer och lokaler jagats och nu när jaktsäsongen dragit i gång har aktuella provrutor valts ut.

– Vi har jagat av flera områden och det ser bra ut. Man vill ju kunna erbjuda alla hundarna så bra förhållanden som möjligt så att tävlingen blir rättvis trots lottning av provrutor.

Under sommarhalvåret har rapporter om harpest spridits i media, men Michael Barchéus är inte orolig.

– Jag och mina kollegor i klubben har inte uppfattat att det är sämre med hare i år än tidigare. Det ser snarare väldigt bra ut på många håll. Jag är inte orolig för tävlingsmöjligheterna.

Jaktjournalen kommer i vanlig ordning direktrapportera från SM-tävlingen här på webben. Dessutom finns Jaktjournalens medarbetare Joakim Martinsson på plats för att ta tempen på deltagarna och dokumentera tävlingen inför ett kommande större reportage.

Klicka här för att komma till SM-sidan och se vilka hundar som deltar>>

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Älgstammen i Västsverige minskar

Älgjaktssäsongen lider mot sitt slut och Länsstyrelsen i Västra Götaland konstaterar att stammen fortsätter att minska i området, utifrån älgobsdata. Sedan 2013 har obsen minskat från 0.107 älgar per mantimma till 0,082 älgar per mantimma.
ANNONS ▼

Annonser