Hårlösa rådjur får sin förklaring

Uppsala (JJ) På sociala medier har det de senaste månaderna dykt upp bilder på rådjur som delvis saknat päls. Spekulationerna har duggat tätt och nu kommer Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) med en förklaring till pälsbristen.

Ett pälslus angripit rådjur och en närbild på parasiten. Foto: SVA

Enligt SVA rör det sig sannolikt om den pälsätande lusen Damalinia cervi. Någon skabb på rådjur har ännu inte påträffats i Sverige. Den fem millimeter långa lusen lever av värddjurets hud och päls och medför klåda. För att lindra klådan kliar sig rådjuren och tappar därför vinterpälsen så kala fläckar uppstår.

Mindre fläckar på rådjurskroppen utan päls är i huvudsak inget problem för själva djuret om det är friskt i övrigt. Om djuren däremot förlorar mycket päls skyddas de sämre mot vinterkylan.

SVA tar gärna emot rapporter om rådjur med kala fläckar i pälsen.

E-post: vilt@sva.se
Telefon: 018 – 67 40 00

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Vi är Jaktjournalen: Kristofer jagar gås professionellt

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. Idag är det Kristofer Hanssons tur.

Jakstuga på muséum

Östergötland (JJ) På Lantbruksmuséet i Ljusfallshammar har jaktstugan upphöjts till museiföremål.

Annonser