Hårlösa rådjur får sin förklaring

Uppsala (JJ) På sociala medier har det de senaste månaderna dykt upp bilder på rådjur som delvis saknat päls. Spekulationerna har duggat tätt och nu kommer Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) med en förklaring till pälsbristen.

Ett pälslus angripit rådjur och en närbild på parasiten. Foto: SVA

Enligt SVA rör det sig sannolikt om den pälsätande lusen Damalinia cervi. Någon skabb på rådjur har ännu inte påträffats i Sverige. Den fem millimeter långa lusen lever av värddjurets hud och päls och medför klåda. För att lindra klådan kliar sig rådjuren och tappar därför vinterpälsen så kala fläckar uppstår.

Mindre fläckar på rådjurskroppen utan päls är i huvudsak inget problem för själva djuret om det är friskt i övrigt. Om djuren däremot förlorar mycket päls skyddas de sämre mot vinterkylan.

SVA tar gärna emot rapporter om rådjur med kala fläckar i pälsen.

E-post: vilt@sva.se
Telefon: 018 – 67 40 00

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼