Härjedalsjägare oeniga med Länsstyrelsen

Jägarna i Härjedalen ställer inte upp på länsstyrelsen i Jämtlands läns tankegångar att minska länets björnstam från cirka tusen individer till 650. - Visst ska björnstammen reduceras, men kanske inte så mycket, säger Kjell Tjärnås, ordförande och rovdjursansvarig i Härjedalens Jaktvårdskrets.

Kjell Tjärnås,  ordförande i Härjedalens Jaktvårdskrets vill minska björnstammen i  Jämtlands län, men inte så mycket som länsstyrelsen föreslår. Foto: Leif  Eriksson
Enligt Johan Nyqvist vid länsstyrelsen tänker man sig att björnstammen ska minskas genom licensjakt.

Just genom licensjakten och skyddsjakt har björnstammen i länet hållit sig på en ganska konstant nivå de senaste åren. Men många jägare i de björntätaste kommunerna, Härjedalen i norr och Strömsund i söder, menar att deras områden håller alltför många björnar. Under fjolårets licensjakt var tilldelningen 45 björnar norr om E 14.

– Jakten började 1 augusti och avslutades 16 september då 16 djur hade fällts var av de allra flesta i Härjedalen. Det visar att björnstammen i Härjedalen är mycket stark, säger Kjell Tjärnås.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser