Harjakt på plantskola

Borlänge (JJ) Bergvik Skog har fått tillstånd att skyddsjaga harar som flyttat in på plantskolan i Sör Amsberg utanför Borlänge. Hararna har orsakat skador för över 100 000 kronor.

Hararna förökar sig och blir allt fler. Enligt bolaget beräknas det ekonomiska bortfallet till över 100 000 kronor – och det befaras bli betydligt större skador i framtiden om inget görs. Länsstyrelsen i Dalarna har gett klartecken till skyddsjakten.

15 skogs- eller fältharar får fällas under tiden fram till 4 juni. Länsstyrelsen betonar i beslutet att det är viktigt att inga harungar lämnas moderslösa, utan att alla harar i inhägnaden avlivas.

Om stängslet runt plantskolan utformas enligt Naturvårdsverkets föreskrifter om vilthägn och inhägnader för handelsträdgårdar, då får hare jagas inom inhägnaden under hela året, Skriver Borlänge tidning.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser