Hård vinter väcker frågor inför höstens älgjakt

Norrbotten (JJ) Hur många älgar har egentligen dukat under på grund av den hårda vintern? Och hur blir det med älgjakten i höst? Det är frågor som är aktuella i jägarkåren i Norrbotten.

Björn Sundgren på Jägareförbundet menar att vinterns effekter på älgstammen inte kan bedömas förrän jakten startar. Foto: Gettyimages och privat

– Det är mycket diskussioner kring den hårda vintern och älgar som dör lite här och var. Men det är svårt att få någon riktig bild av hur vintern egentligen drabbat älgstammen, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Han har bland annat haft kontakt med jägare som berättat om fem döda älgar som hittats i norra Tornedalen. Uppgiften var att älgarna plötsligt fallit ihop och dött.

– Det visade sig vara på ett relativt stort område och under ganska lång tid. Sedan pratade jag med någon annan jägare som också rapporterade döda älgar – men det visade sig vara samma älgar som i första rapporten, berättar Björn Sundgren.

”Vara snabb och reagera”

Han befarar att dödligheten bland älgar, på grund av hård vinter och svält, har varit större än normalt i vinter i Norrbotten. Däremot går det inte att bedöma omfattningen av problemet.

– Det kan dels röra sig om ökad dödlighet, men också om att älgkorna kastat sina foster i ökad utsträckning och att kalvningen därför blir sämre, kommenterar Björn Sundgren.

Nu pågår diskussionerna både bland jägare, markägare och på länsstyrelsen inför höstens älgjakt. Hur stor kan tilldelningen egentligen bli?

Björn Sundgren tror att planen blir att besluta om en normal älgjakt, men med förbehållet att observationerna under den första älgjaktsveckan blir avgörande för fortsättningen.

– Man får vara snabb och reagera om man ser att älgstammen totalhavererat någonstans, säger Björn Sundgren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.
ANNONS ▼