Jaktnyheter

Här tar vargen geten – foto: länsstyrelsen

Här har vargen huggit tag i strupen på geten och släpar iväg den. Foto: Länsstyrelsen Dalarna

Titta på bilden - den är tagen på Östra Grunubergs fäbod i Orsa på onsdagen och är både tragisk och unik på flera sätt. En tjänsteman på länsstyrelsen fotograferar - när vargen dödar en get och släpar med sig.
- Vi överväger skyddsjakt på länsstyrelsens initiativ, säger Caroline Dickson, chef på viltenheten vid länsstyrelsen i Dalarna.

"}}
Caroline Dickson, länsstyrelsen

Den dramatiska händelsen är långt ifrån den enda tragedi som drabbat fäbodägare Karl-Gustaf Hedling de senaste dagarna.

Det började med att en person, som besökte fäboden för att uppleva fäbodkulturen och se tamdjuren, bankade på Karl-Gustaf Hedlings dörr i tisdags.

– Du måste komma ut – det är en varg bland djuren, sa han, berättar Karl-Gustaf Hedling.

Han sprang ut och befann sig snart i en skock med 25 får och 11 grisar.

Tacka åts levande

– Jag tittade omkring mig men såg ingen varg. Men plötsligt såg jag att det låg en varg på bara 1,5-2 meters avstånd från mig och besökaren – och åt av ett får som fortfarande levde. Tackan sprattlade och det sprutade blod, berättar Karl-Gustaf Hedling.

Han och besökaren kände starkt obehag att närma sig det stora rovdjuret och dess nyslagna byte. Men de rörde sig sakta emot den och då reste den sig och lämnade platsen.

– Den gick iväg motvilligt. Den där vargen är antingen sjuk, knäpp i huvudet eller tam. Det är märkligt, men fåren och grisarna reagerade inte på att vargen låg mitt bland dem, säger Karl-Gustaf Hedling.

Dagen efter kom en av länsstyrelsens besiktningsmän för rovdjursskador, Hanse Hansson, till fäboden och tittade på det döda fåret. Han har konstaterat vargattack.

Hanse Hansson hittade ytterligare ett vargdödat får cirka 150 till 200 meter från attacken som Karl-Gustaf Hedling blev vittne till på nästan på armlängds avstånd.

Attacken på bild

På onsdagen inträffade nästa närgångna attack mot fäbodens djurbesättning. Det råkade slumpa sig så att länsstyrelsens djursskyddsinspektörer besökte gården.

– Plötsligt hörde vi att getterna kom flyende mot gården. Och efter kom en varg. Den tog en get och släpade iväg med den. Länsstyrelsens djurskyddsinspektör tog bilder med mobiltelefonen, berättar Karl-Gustaf Hedling.

Besiktningsman Hanse Hansson fick besöka fäboden på nytt, men hittade inte geten som vargen ses släpa iväg med på bilden.

– Den tog geten med sig, konstaterar Hanse Hansson.

Fäbodägare Karl-Gustaf Hedling vill att vargen avlivas.

– Den lär skjutas – så här går det inte att ha det, säger han.

Medveten om läget

Eftersom vargen är så strikt skyddad enligt EU-reglerna måste länsstyrelsens tjänstemän grubbla på om det finns skrämselåtgärder eller tillfälliga stängslingar som kan stoppa attackerna.

Hanse Hansson menar att alternativ till skyddsjakt är svårt.

– Det är så enormt mycket djur på fäboden – det är kor, grisar, getter får, hundar, ankor och en väg rakt igenom fäboden. Det går inte att stängsla, säger Hanse Hansson.

Hans chef på viltenheten, Caroline Dickson, är medveten om situationen.

– Det handlar om en vuxen varg och vi överväger skyddsjakt, säger Caroline Dickson till Jaktjournalen.

Det finns inget vargrevir som dokumenterats i området.

Karl-Gustaf Hedlings kor har också skrämts på flykt nyligen.

– Vad det berodde på kan jag inte säga. Jag kan bara berätta vad jag upplevt, säger han.