Har stora problem med järv

Jämtland (JJ) Den snörika vinterna har medfört att samebyarna i Jämtland haft stora problem med järvar.

Renarna hinner inte undan järven som springer ovanpå snön. Foto: Gettyimages

SVT Jämtland intervjuar Pär Mikael Åhrén, ordförande i Ohredahke sameby där järvar härjade i renflockarna framförallt i december och januari.

Det är ett nytt fenomen, att järven ställer till problem på vinterbetena. Det hänger samman med att järven börjar sprida sig allt mer i skogslandskapet.

Järven springer ovanpå snön och renarna hinner inte undan.

Svårt få skyddsjakt

– Visst tar järv renar även i fjällen men då tar den inte lika många. I skogen om den kommer in i en flock på tio, femton renar så kan den ta allihop, när snön är på det här viset, säger Pär MIkael Åhrén till SVT Jämtland.

Han vittnar om att samebyarna har svårt att få tillstånd för skyddsjakt, eftersom järvstammen i Sverige fortfarande anses vara för liten. Det är svårt att peka ut exakt vilken individ som ger sig på renarna.

– Man säger att det inte är någon allvarlig skada men det räcker att järven äter två kilo kött ur en levande ren så tycker jag att det är en jävligt allvarlig skada, säger Pär Mikael Åhrén till SVT Jämtland.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skjutbiograf byggs i Örebro

Nu ska en kombinerad skjutbiograf och jaktbutik byggas i Örebro. Det är Lanna Lodge, strax utanför staden som expanderar sina verksamheter. Första spadtaget tas nästa vecka.
ANNONS ▼