Här skäller sig Bira till titeln Skallkungen 2018

Norrbotten (JJ) Mats Andersson och hans norrbottenspets Bira vann SM för skällande fågelhundar och erövrade titeln Skallkungen 2018.

Till höger Bira när hon skäller fast en tjädertupp under tävlingen Årets Skallkung 2018. Till vänster Bira och husse Mats Andersson. Foto i skogen: Domare Rickard Näslund

Bira är fyra år och hon och husse Mats Andersson bor i Sörbyn, Gunnarsbyn, cirka fyra mil norr om Boden.

Vid tävlingarna i Storuman fick Bira ihop bästa poängen.

– Hon gillar att jaga och jagar hela tiden. Radarna är alltid inställd på tjäder. Ett plus är att hon har bra sök och är väldigt bra på att hitta fåglarna igen om de flyger iväg, berättar Mats.

På minuskontot noterar han att skalltätheten hade kunnat vara lite högre hos Bira.

”Lite för glest”

– Hörbarheten är bra men hon ligger kring 70-75 skall i minuten och det är kanske lite för glest för att vara optimalt, säger Mats.

Han har gett Bira mycket tid i skogen och det har utvecklat hennes genetiska arv för fågeljakt.

– Det mesta är nog medfött – det är inte så mycket man kan påverka, säger Mats.

Under tävlingen i Storuman fick Bira tag i fyra tjädertuppar och en tjäderhona och hon skällde full tid på flera av dem.

– Det är helheten som gör henne till en bra fågelhund, säger domare Rickard Näslund.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

Resultat Skallkungen 2018:

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser