Här skäller sig Bira till titeln Skallkungen 2018

Norrbotten (JJ) Mats Andersson och hans norrbottenspets Bira vann SM för skällande fågelhundar och erövrade titeln Skallkungen 2018.

Till höger Bira när hon skäller fast en tjädertupp under tävlingen Årets Skallkung 2018. Till vänster Bira och husse Mats Andersson. Foto i skogen: Domare Rickard Näslund

Bira är fyra år och hon och husse Mats Andersson bor i Sörbyn, Gunnarsbyn, cirka fyra mil norr om Boden.

Vid tävlingarna i Storuman fick Bira ihop bästa poängen.

– Hon gillar att jaga och jagar hela tiden. Radarna är alltid inställd på tjäder. Ett plus är att hon har bra sök och är väldigt bra på att hitta fåglarna igen om de flyger iväg, berättar Mats.

På minuskontot noterar han att skalltätheten hade kunnat vara lite högre hos Bira.

”Lite för glest”

– Hörbarheten är bra men hon ligger kring 70-75 skall i minuten och det är kanske lite för glest för att vara optimalt, säger Mats.

Han har gett Bira mycket tid i skogen och det har utvecklat hennes genetiska arv för fågeljakt.

– Det mesta är nog medfött – det är inte så mycket man kan påverka, säger Mats.

Under tävlingen i Storuman fick Bira tag i fyra tjädertuppar och en tjäderhona och hon skällde full tid på flera av dem.

– Det är helheten som gör henne till en bra fågelhund, säger domare Rickard Näslund.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

Resultat Skallkungen 2018:

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser