Har fött tre kalvar fyra gånger

Ljungby (JJ) Jaktlaget i Hovdinge utanför Ljungby i Småland har en unik älgko på marken. Fyra av fem år har hon fött tre kalvar.

En riktig superko återfinns i Hovdinge. Högproduktiv är bara förnamnet. Foto: Björn Petersson

Björn Petersson som jagar i området berättar att jaktlaget i fyra av fem år konstaterat att älgkon, som är lätt att känna igen fött tre kalvar.

– Hon är stor och har en silvrig teckning så vi känner igen henne bra, säger han.

I början fällde de kalvar från henne men nu har de kommit överens att spara dem.

– Kon har ju väldigt bra gener så kalvarna kanske också för dem vidare, säger Björn.

Kalvarna som fällts för kon tidigare ligger på normal kalvvikt för området enligt Björn, omkring 60 kilo.

Göran Ericsson, professor vid SLU säger till Jönköpingsposten att det är ovanligt att älgkor får tre kalvar.

– Vi vet helt enkelt inte hur ovanligt det är, och än mindre om att en ko upprepar sin bragd år efter år.  Kanske är det, säger han, samma sannolikhet för en människa, säger han och fortsätter.

– Det absolut viktigaste är foderfrågan, även om genetiken och ärftligheten också spelar roll. Det här är just tecken på bra fodertillgång, att kon har varit i bra form.

Fyra av fem år har kon fött tre kalvar. Foto: Björn Petersson.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser