Efter avslutade studier är man kvalificerad till arbete som exempelvis naturbevakare eller vilthandläggare på länsstyrelsen. Arkivfoto: Per Jonson

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.

Man kan gå viltvårdsutbildningar på gymnasienivå och man kan gå viltmästarutbildning på Öster Malma. Det finns också rent skogliga utbildningar på universitet, men en bred yrkesutbildning i viltförvaltning har länge saknats i utbildningsutbudet. Sedan tre år tillbaka finns dock möjligheten via Folkuniversitetet. Med säte i Trollhättan, men som distansutbildning erbjuder ”Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster” 20 elever årligen möjligheten att förverkliga sina drömmar och ambitioner inom fältet.

Kompententa kursledare

Bakom utbildningen står Folkuniversitetet och innehållet har vuxit fram ur samtal mellan bland Svenska Jägareförbund, SLU, länsstyrelsen och kommuner. Tanken är att utbildningen ska komplettera det studieutbud som finns i dag. Öster Malmas utbildning kanske främst riktar sig till personer som praktiskt vill arbeta med viltförvaltning som yrkesjägare på större fastigheter. Folkuniversitets 2,5-åriga utbildning ger en mer teoretisk grund även om den är yrkeslivsinriktad. Bland föreläsarna återfinns universitetslärare inom en rad ämnen och kompetensen är hög.

Ger bredd

Utbildningen fokuserar som namnet antyder på viltförvaltning. För den som skulle vilja jobba med jaktfrågor på exempelvis länsstyrelsen, Naturvårdsverket, som jaktvårdskonsulent eller egenföretagare ger utbildningen erfarenhet genom kurser som exempelvis Viltförvaltning i balans och lagar, förordningar och organisation. – Det var vår målsättning från start, berättar Jimmy Pettersson som tillsammans med Viltskadecenters före detta verksamhetschef Inga Ängsteg satte ihop det ursprungliga förslaget till kursplan. Jimmy Pettersson har lång erfarenhet från arbete med jakt- och viltförvaltning. Han var chef på Öster Malma fram till 2002. I dag driver han eget företag med fokus på jakt och undervisar på Öknagymnasiet. – Vi ville fylla ett tomrum, inte konkurrera med befintliga utbildningar. Planen från vår sida var att skapa en utbildning med kunskapsbredd och komma bort från skyttegravskrig mellan skog, jordbruk och viltvård, säger han.

Fokus på viltförvaltning

Maria Levin, konsulent vid SLU:s institution för ekologi sitter med i ledningsgruppen för utbildningen och ansvarar för de kurser där SLU är inblandad. – Jag får nog säga att nivån på kursinnehållet är hög och relativt teoretisk. Men vi varvar teorin med studiebesök och fältarbete. Vi gör bland annat en vecka på Grimsö i inventeringskursen då vi studerar hur bland annat inventering av stora rovdjur går till, säger hon. Det största blocket i utbildningen är en längre kurs som kallas viltförvaltning i balans. Den sträcker sig över tre månader och fokuserar på inventeringsmetoder, både av vilt och skador orsakade av dem. – En annan viktig del i utbildning är de tre Lärande-i-arbete (LIA) kurserna. Det är praktikperioder då eleverna är ute på en arbetsplats. Totalt innehåller utbildningen sex månaders LIA, säger Maria.

Ville bredda sin kompetens

Jonas Magnusson, Kungsbacka tillhörde den första årskurs som hunnit ta sin yrkesexamen. Han har jagat i cirka 30 år men bara haft jakten som en hobby fram tills nu. 2016 ansökte han till Viltförvaltarutbildningen. – Jag såg en annons om utbildningen, blev intresserad och sökte. Jag hade funderat på att börja arbeta inom jakt och viltförvaltning. Några år tidigare hade jag undersökt hur det fungerade med viltmästarutbildningen men med hus och familj var det svårt att hitta förutsättningar för att genomföra. För Jonas Magnusson som jobbar som IT-konsult till vardags var tanken på att få ny kompetens som kunde ge honom möjlighet att komplettera med praktiska arbetsuppgifter och delvis komma ifrån skrivbordet. – Innehållet i utbildningen med jord, skog och viltförvaltning kändes väldigt roligt och intressant. Distansutbildning med regelbundna träffar kändes också som en bra lösning för mig då jag har hus och familj.

Nybakad viltförvaltare

Jonas Magnusson tycker innehållet i utbildningen varit givande. Framför allt blocket med jakt och viltförvaltning var spännande och något Jonas inte upplever finns på några andra utbildningar i Sverige. I dag är Jonas redo att omsätta sina kunskaper i praktiken. – Jag arbetar idag delvis med viltförvaltning som fältpersonal inom två av våra län och delvis med IT-infrastruktur. Det hade varit roligt och intressant att på något vis ta nytta av erfarenheten inom IT i arbetet med viltförvaltning. Som alla andra branscher pågår en digitalisering även inom viltförvaltning med till exempel smartare och enklare stödsystem, säger han.

Per Jonson

Fakta

Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster Halvdistansutbildning 2.5 år (475 YH-poäng) 2-4 träffar per termin 20 platser Utbildningen berättigar studiemedel från CSN. Delkurser under utbildningen
  • Viltvårdsåtgärder.
  • Viltförvaltning i balans.
  • Inventeringsmetoder och statistik.
  • Jaktmetoder.
  • Skogens ekosystem.
  • Jordbrukets ekosystem.
  • Beteende och förändringsarbete.
  • Konceptutveckling och marknadsföring.
  • Lagar, avtal, förordningar och organisation.
  • Finansieringsformer och budget.
  • LIA – Central och regional viltförvaltning.
  • LIA – Inventering.
  • LIA – Samordning skog, jord och vilt.
  • Examensarbete.
Mer info om utbildning och behörighetskrav: https://www.folkuniversitetet.se/Skolor/Yrkeshogskoleutbildning/