Hänsjöns Kiwi – född till stjärna i älgskogen

Kiwi med kennelnamnet Hänsjön innan dagens släpp. I bakgrunden syns sjön hon delvis är döpt efter. Den drygt treåriga jämthundstiken NORD J(LÖ)CH Hänsjöns Kiwi vet hur hon ska bete sig i älg­skogen. Hennes första kontakt med älg hade hon när hon var tre månader och redan vid ett år och tio månader blev hon nordisk jaktchampion. Ägare och uppfödare Mats Björn, Torsby, har hittat en linje som är väl värd att fortsätta arbeta med.

Det är första älgjakts­veckan i oktober och Mats Björn är som vanligt ute i skogen. Den här gången är det senaste championaten Hänsjöns Kiwi som ska finna älg åt husse. Mats känner skogen, som tillhör Torsby jaktskytteklubb, väl. Här ja­gar han hela säsongen med sina jämthundar.

Kon och kalven kommer upp på vägen med Kiwi efter sig och Mats fäller kalven med ett välplacerat bogskott.Tidigt älgintresse

Valfri älg står på dagens program så det är helt upp till Kiwi vad det blir. Men att det kommer bli ståndskall råder inget tvivel om.
– Hon hittar alltid älg. Det har hon gjort ända sedan hon var valp. När Kiwi var tre må­na­der kom en ko förbi oss. Kiwi satt och tit­tade på den, men när hon sedan gick över älgkons löpa bar det i väg. Hon var borta nio minuter. Då tyckte jag det var dags att bromsa henne lite tills hon blev halvåret gammal.
Kiwi som är född i februari 2010 fick starta på jaktprov först andra jaktsäsongen och blev då klar svensk jaktchampion på tre starter.
– Då tänkte jag att det kanske är möjligt att göra henne till nordisk champion snabbare än hennes mor och mormor. Det blev min målsättning och det lyckades. Efter ett förstapris i Finland bar det av till Norge där Kiwi gick ett tvådagarsprov med resultaten 91 och 89 poäng. Ett år och tio månader gammal var hon färdig nordisk jaktchampion.
Tidig jakt verkar ligga i generna.
Kiwis mormor Klövkampens Era och stam­­tiken hemma hos Mats har många fina av­kommor med mycket jakt. Dottern Hänsjöns Azzi som är Kiwis mamma är också en riktigt bra älghund som jagade från dag ett i skogen.

kiwi26.jpgFinner älgar
Kiwi kommer efter en kvart tillbaka från en första söktur. Hon har gjort en lov på 700 meter väster om oss och går nu upp i vind och fortsätter norrut. Det dröjer en knapp halvtimme innan vi hör första skallet, 1,2 kilometer ifrån oss.
– Vi sätter oss en stund och fikar lite. Jag vill gärna att hon skäller en timme innan jag går på, säger Mats.
Kiwi står i ett stort område med tät röjd ung­skog, men vi försöker ta oss in på ståndet via en höjd med grovskog. Den sista biten in måste vi dock smyga bland torra kvistar och sly. Det går långsamt framåt och till slut är vi inne på 30 meter och ser hur hunden jobbar med ko och kalv. Kalven står hela tiden bakom kon och efter en stund stöter vi i väg dem.
Det dröjer tio minuter innan ståndskallet åter ekar och vi följer sakta efter. Även denna gång står det tätt, betydligt tätare än första stoppet. Men älgarna drar i väg innan vi hinner påbörja ansmygningen.
Ekipaget går österut cirka 2,5 kilometer och upp på höjderna. Vi låter hunden och älgarna få lugna ner sig innan vi gör nästa framryckning. Denna gång står det i kanten mot en grovskog men vinden ligger fel och Mats möter återigen ett hav av torrt björksly som röjts året innan. 40 meter från älgarna ger han upp men provar att vissla lite försiktigt på Kiwi som öser på för fullt.
En minut senare kommer hon farande med viftande svans, säger hej och går sedan tillbaka till älgarna. Det knakar när Mats lämnar det röjda området och älgarna drar i väg längsmed bergsidan norr ut. 400 meter bort blir det åter nytt ståndskall.

kiwi30.jpgÄlgarna står tätt
Vi forcerar ett hygge upp på åsen och viker ner i en gallrad tallplantering. Ännu en gång kommer Mats helt in på ståndet men får bara skottläge på kon. Kalven står hela tiden skymd. Däremot gör Kiwi ett spontanbesök för att hälsa på sin husse.
– Än så länge hade det här varit ett kanonprov. Det mesta stämmer och Kiwi har över 90 poäng efter det där sista besöket.
Älgarna har antagligen anat ugglor i mossen en bra stund för den här gången står de inte still speciellt länge. Ståndet glider i väg och övergår i regelrätt gångstånd. Enda chansen att få ett läge nu är att springa nerför åsen och följa en väg på dess västra sida parallellt med gångståndet. Älgarna kan välja att vika av åt rätt håll om vi har tur. Och det har vi.

Mats Björn, Torsby, är ägare och uppfödare till KiwiLön för mödan
500 meter från den senaste fasta positionen travar älgarna sakta rätt emot oss. Kiwi vallar dem rakt i pass och när kalven visar bredsidan på vägen 20 meter framför oss smäller det. Kalven gör en rusning upp i skogen på andra sidan men faller ner på vägen igen och blir liggande.
– Vilken avslutning, säger Mats när han går fram till kalven.
Kiwi är också framme och raggar, men bara för ett kort ögonblick. Sedan riktas uppmärksamheten mot kon och innan Mats hinner kopp­la henne bär det av igen. Tre minuter senare är det ståndskall 250 meter ifrån vägen nästan exakt på samma plats där hon fick älgarna att stå för första gången tidigt i morse.
– Jag kallar aldrig av mina hundar om det inte är något alldeles särskilt. Det får stå tills de tröttnar. De ska få bestämma när jakten är slut. Både mamma och mormor bryter självmant när det börjar mörkna och det verkar som om Kiwi ärvt den egenskapen.
Älgkalven fraktas ut medan skallen hörs från åsen intill. Kalven sköts klockan tre. Kiwi skäller på kon i ytterligare fyra timmar innan hon börjar leta sig hemåt och Mats kan plocka upp henne.
– Kiwi är klar nu. Jag ska nog gå något eller några prov om året och försöka få höga poäng så man kan kvala till SM-uttagningen, men jag har redan siktet inställt på hennes dotter Qvinn­zie som börjat lovande. Målsättningen är klar och det är att göra henne till en yngre nordisk jaktchampion än Kiwi. Det borde gå, säger Mats och skrattar.

kiwi31.jpgFakta:
NORD J(LÖ)CH Hänsjöns Kiwi S23096/2010.

Undan: NORD J(LÖ)CH Hänsjöns Azzi S17419/2006.
Efter: SE J(LÖ)CH Reces Rio S54065/2005.
Uppfödare och ägare: Mats Björn, Torsby.

Jaktprov
110824    Bergslagen    Henrik Hansson    1:a, 71 poäng
110830    Bergslagen    Arne Carlsson    1:a, 71 poäng
110902    Bergslagen    Ronny Karlsson    1:a, 66 poäng
111228    Finland    Risto Ahola    0:a, 8 poäng
111229    Finland    Mikko Pentinmäki    1:a, 73 poäng
120103    Bergslagen    Bernt Runnelid    0:a, 13 poäng
120109    Norge    Ole Anders Stenby    1:a, 91 poäng
120110    Norge    Nils Rønaas    1:a, 89 poäng

Utställningar
110807    Vitsand/Torsby    Nils-Erik Haagenrud    Very Good
111210    Eda    Britt Mari Nordquist    Excellent, R-cert
120506    Hunneberg    Lennart Edfors    Very Good
120805    Karlskoga    Nils-Arne Törnlöv    Excellent

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser