Hans Jonsson lämnar uppdraget som rovdjursutredare

LRF:s förre ordförande Hans Jonsson fick i mitten av januari regeringens förtroende som särskild rovdjursutredare. Efter en debattartikel i DN har han nu beslutat sig för att hoppa av uppdraget.

I debattartikeln skriver jordbruksminister Ann-Christin Nykvist och socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog att de bildat en partiintern grupp som bland annat ska arbeta med rovdjursfrågor.
I ett pressmeddelande meddelar Hans Jonsson att han anser att förutsättningarna för uppdraget kraftigt förändrats.
– Utspelet förändrar förutsättningarna för rovdjursutredningen och påverkar dess integritet. Jag drar slutsatsen att regeringen vill styra resultatet av utredningen eller så saknar man förtroende för mig som utredare. Mot den bakgrunden begär jag att regeringen entledigar mig från mitt uppdrag med omedelbar verkan, säger Hans Jonsson.
Ann-Christin Nykvist menar i en kommentar att Jonsson missförstått situationen och ska försöka få honom att genomföra rovdjursutredningen.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser