Handel med noshörningshorn tillåten i Sydafrika

Från och med den 26 november blev det tillåtet att handla med noshörningshorn i Sydafrika efter att Högsta Domstolen i Pretoria avfärdat 2009 års regeringsförbud mot inhemsk handel med noshörningshorn.

Handel med noshörningshorn blir åter tillåten i Sydafrika.

Domare Francis Legodi läste upp domstolsbeslut i mindre än fem minuter innan han lämnade ifrån sig den 37-sidiga domen till viltuppfödarna John Hume och Johan Kruger, Limpopo.

Noshsörningsuppfödare John Humes advokat Izak du Toit indikerade att den nya lagen är ett försök att skydda noshörning från tjuvskyttar.

– Viltuppfödare behöver en arme för att skydda sina djur, man måste ha soldater med automavapen, mörkerseende och helikoptrar annars är man chanslös, hävdade advokat du Toit.
– Detta är en betydelsefull dom. Jag skulle bara hoppas att världen förstår att om jag inte säljer noshörning, skulle hela min noshörning besättningen vara död inom de närmaste tio åren, sa noshörningsuppfödare John Hume.

Han sade att säkerhetskostnaderna för att skydda sin noshörning hade gått upp dramatiskt och var i detta skede kostar långt mer än utfodring eller andra kostnader.

John Hume, verkar i området söder om Kruger National Park, är den största noshörningsuppfödare i världen. Han berättade domstolen att han inte längre hade råd att spendera 5 miljoner rand i månaden för att behålla sin besättning och skulle tvingas att göra sig av med 1200 noshörningar om förbudet mot att saluföra norshörningshorn skulle vara kvar.

Hans advokat hävdade i domstol att det var en ”kalla hårda fakta” att landets noshörningar skulle vara utdöda 2021 inom ramen för den nuvarande regeringens uppfattning.

Domstolen fick veta att noshörningshorn sålde för så mycket som $ 65 000 per kilogram.

Endast 5 svarta noshörningen får jagas i Sydafrika per år, men ett obegränsat antal vita noshörningen får jagas, även om enskilda jägare får bara jaga en vit noshörning per år.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser