Hamnade mitt i sen kläckning av tjäderkycklingar

Jämtland (JJ) Lars-Erik Sörqvist i Svaningen fick i fredags vara med om en naturupplevelse utöver det vanliga. På nära håll fick han se tjäderkycklingar som kom till världen.

Erik Sörqvist hamnade mitt i kläckningen av tjäderkycklingar. Han tog några bilder och backade sedan undan för att inte störa.

– Jag kom och spatserade mitt i vildmarken. I en hyggeskant fick jag plötsligt se en tjäderhöna och jag undrade varför hon satt så nära, berättar Lars-Erik Sörqvist.

Han gick närmare och fick se två nykläckta kycklingar.

– Och då började ett ägg att röra sig och så kläcktes den tredje kycklingen, säger Lars-Erik.

Hönan kluckade

Han tog två bilder och backade sedan utan för att inte störa.

– Hönan kluckade och gick tillbaka och börja ruva ungarna. En timme senare såg jag på avstånd att alla ungarna var födda, berättar Lars-Erik.

Han är mycket glad över händelsen och värderar den högt som naturupplevelse.

– Jag har sett älgar kalva men det här var minst lika stort. Det är en upplevelse som är få förunnat.

En andra omgång ägg?

Enligt Svenska Jägareförbundets sajt för forskning kring vilt kläcks tjäderkycklingar i början av juni, något senare i norr.

Fredrik Widemo, forskningsansvarig på Jägareförbundet, säger att hönan i det här fallet sannolikt förlorat sina första ägg för säsongen. Då händer det att tjäderhönor lägger nya ägg.

– Utan att jag exakt vet tiden för kläckning i Jämtland så är det här senare än normalt. Frågan är då om kycklingarna hinner utvecklas och bli flygga i tid, säger Fredrik Widemo.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser