Hamnade mitt i sen kläckning av tjäderkycklingar

Jämtland (JJ) Lars-Erik Sörqvist i Svaningen fick i fredags vara med om en naturupplevelse utöver det vanliga. På nära håll fick han se tjäderkycklingar som kom till världen.

Erik Sörqvist hamnade mitt i kläckningen av tjäderkycklingar. Han tog några bilder och backade sedan undan för att inte störa.

– Jag kom och spatserade mitt i vildmarken. I en hyggeskant fick jag plötsligt se en tjäderhöna och jag undrade varför hon satt så nära, berättar Lars-Erik Sörqvist.

Han gick närmare och fick se två nykläckta kycklingar.

– Och då började ett ägg att röra sig och så kläcktes den tredje kycklingen, säger Lars-Erik.

Hönan kluckade

Han tog två bilder och backade sedan utan för att inte störa.

– Hönan kluckade och gick tillbaka och börja ruva ungarna. En timme senare såg jag på avstånd att alla ungarna var födda, berättar Lars-Erik.

Han är mycket glad över händelsen och värderar den högt som naturupplevelse.

– Jag har sett älgar kalva men det här var minst lika stort. Det är en upplevelse som är få förunnat.

En andra omgång ägg?

Enligt Svenska Jägareförbundets sajt för forskning kring vilt kläcks tjäderkycklingar i början av juni, något senare i norr.

Fredrik Widemo, forskningsansvarig på Jägareförbundet, säger att hönan i det här fallet sannolikt förlorat sina första ägg för säsongen. Då händer det att tjäderhönor lägger nya ägg.

– Utan att jag exakt vet tiden för kläckning i Jämtland så är det här senare än normalt. Frågan är då om kycklingarna hinner utvecklas och bli flygga i tid, säger Fredrik Widemo.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser