Hamnade mitt i sen kläckning av tjäderkycklingar

Jämtland (JJ) Lars-Erik Sörqvist i Svaningen fick i fredags vara med om en naturupplevelse utöver det vanliga. På nära håll fick han se tjäderkycklingar som kom till världen.

Erik Sörqvist hamnade mitt i kläckningen av tjäderkycklingar. Han tog några bilder och backade sedan undan för att inte störa.

– Jag kom och spatserade mitt i vildmarken. I en hyggeskant fick jag plötsligt se en tjäderhöna och jag undrade varför hon satt så nära, berättar Lars-Erik Sörqvist.

Han gick närmare och fick se två nykläckta kycklingar.

– Och då började ett ägg att röra sig och så kläcktes den tredje kycklingen, säger Lars-Erik.

Hönan kluckade

Han tog två bilder och backade sedan utan för att inte störa.

– Hönan kluckade och gick tillbaka och börja ruva ungarna. En timme senare såg jag på avstånd att alla ungarna var födda, berättar Lars-Erik.

Han är mycket glad över händelsen och värderar den högt som naturupplevelse.

– Jag har sett älgar kalva men det här var minst lika stort. Det är en upplevelse som är få förunnat.

En andra omgång ägg?

Enligt Svenska Jägareförbundets sajt för forskning kring vilt kläcks tjäderkycklingar i början av juni, något senare i norr.

Fredrik Widemo, forskningsansvarig på Jägareförbundet, säger att hönan i det här fallet sannolikt förlorat sina första ägg för säsongen. Då händer det att tjäderhönor lägger nya ägg.

– Utan att jag exakt vet tiden för kläckning i Jämtland så är det här senare än normalt. Frågan är då om kycklingarna hinner utvecklas och bli flygga i tid, säger Fredrik Widemo.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Vi är Jaktjournalen: Kristofer jagar gås professionellt

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. Idag är det Kristofer Hanssons tur.

Annonser