Hallänning fick fälla björn för egen hund

Hoting (JJ) Nils Erik Andersson, Slöinge fick uppleva det många drömmer om. I en myrkant kunde han smyga in och fälla den björn hans jämte skällde ståndskall på. – Det gick helt lugnt till, berättar den glada jägaren.

Nils-Erik Andersson och jämthunden Tobbe hade en magisk björnjaktsupplevelse i Hoting. Foto: Privat.

Jaktjournalen har faktiskt träffat björnjägaren i helt andra sammanhang. För ett par år sedan dokumenterade vi hans skyddsjakt på vildsvin i spannmålen hemma på gården i Asige socken. Redan då uppmärksammades vi på att Nils Erik hade duktiga spetsar.

– Jag har en jämthundshanne på sju år. Det är den bästa hund jag haft. Jag fick valpen billigt av en bekant eftersom det inte var en registrerad parning. Nu har vi skjutit 60 älgar på ståndskall eller gångstånd för honom.

Med jämthunden och en gråhund i bagagen begav sig Nils-Erik till Hoting inför årets björnjaktspremiär.

– Jag har blivit inbjuden av en bekants bekanta i tre år nu eftersom jag har jakthundar som skäller björn. Två har fällts för gråhunden, men innan årets jakt hade ingen fällts för jämthunden.

I tisdags släppte Nils-Erik Tobbe, som jämthunden heter, på frisök i ett område de fått tips om.

– Hunden sökte ut och efter tag blev det fast stånd i upptaget. Jag tror det totalt flyttade sig cirka 70 meter.

Nils-Erik stängde av radion och började smyga in. Björnen hade parkerat sig i en myrkant och Nils-Erik kunde komma in på 25 meter i relativt öppen terräng.

– Jag fick ett fint läge och kunde fälla honom på plats. Det var precis så som man drömmer att det ska gå till.

Björnen visade sig vara en hanne på 170 kilo, men den var mager.

– Det är egentligen en riktigt stor björn. En annan björn som fälldes vägde 270 kilo och den var bara nio centimeter längre. Den jag sköt var 190 centimeter lång.

Just nu återstår endast tre björnar i delområdet och Nils-Erik berättar att det regnar ordentligt.

– Det blir nog ingen mer björnjakt för oss här nu. Jag vänder hemåt mot Halland imorgon.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼