Hallänning fällde jämtlandsbjörn

Strömsund (JJ) Nu på morgonen lyckades återigen Robin Leandersson, Laholm, tillsammans med Adam Jansson, Offerdal, fälla en björn utanför Strömsund. Även i fjol fällde Robin björn i jämtland.

Robin och Adam kunde tillsammans fälla björnen.

Hallänningen Robin Leandersson, Laholm, har jagat björn i norrland sedan premiären. I lördags var det nära att han fått fälla sin andra björn, men läget blev inte riktigt bra. Nu på morgonen har han varit utanför Strömsund på Långåsen tillsammans med Adam Jansson.

– Vi har inte haft några riktigt bra uppslag. Men vi visste att vi haft björn på marken i går, då vi upptäckte en nyriven torrstubbe, berättar Adam.

Tidigt i morse tog de Robins båda jämthundstikar Nova, som han sköt för i fjol, och Allangropens Bia, en tvåårig tik som visat goda takter tidigare.

– Vi gick och spårade efter en väg där vi misstänkte att björnen kunde ha rört sig. Efter ett tag började hundarna markera och vi kunde inte se att det var några älgspår på vägen så vi släppte.

Redan efter tio minuter kom ett upptag cirka 600 meter bort.

– Det var gångstånd och fast stånd på en mycket begränsad yta och efter cirka 1,5 timme bestämde vi oss för att gå närmare och om det skulle visa sig att det var björn gick vi båda in då det var jäkligt tät skog i området, förklarar Adam.

Och visst var det björn, hundarna jobbade intensivt och speciellt Bia som var utvilad gjorde ett riktigt bra jobb. Till slut fick Robin ett skottläge.

– Direkt efter skottet på ett avstånd av 20 meter kom björnen mot oss och sökte oss utan att upptäcka oss. Då sköt Robin ett skott till och jag ett skott, sedan kunde Robin avsluta med ett skott i huvudet på björnen, berättar Adam.

– Det var lätt att komma in på ståndet och jag är otroligt nöjd över Bias arbete. Som hallänning är det fantastisk att få komma upp hit och jaga med dessa jägare på Långåsen. De kan sina marker och vet var björnarna brukar röra sig, understryker Robin.

Björnen var en hona på 78 kg.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser