Håkansson sköt björn utanför Åsele | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
6 år sedan björn
Glada björnskyttar i Åsele. Fr v, stående Joakim Håkansson, Jonathan Lindström, Marcus Bäckman, Fredrik Håkansson och Johan Glavhammar. Sittande skytten Peder Håkansson.
Håkansson sköt björn utanför Åsele
Åsele (JJ) Björnjakten har gått trögt i Västerbotten. Men för Peder Håkansson och hans kompisar utanför Åsele blev en björnobs häromkvällen avgörande.
I den heta sensommarvärmen som ligger över stora delar av landet har inte björnarna rört sig speciellt mycket. Därför tändes ett hopp när en kompis till Peder Håkansson ringde och berättade att han sett en björn gå över en väg sent en kväll. – Vi var där tidigt i går morse, men vi visste inte exakt var det var så vi bandade med min jämte Stormyras Foppa och efter ett tag markerade han vittring på vägen. Brorsan Joakim gick med honom så han bestämde sig för att släppa sedan vi postat ut längs en väg. Vi räknade med att björnen skulle göra som älgarna brukar, att passera vägen och kasta sig över en å för att bli av med hunden, berättar Peder. Stormyras Foppa är jaktchampion på älg, men har flera gånger visat stor rovviltskärpa och brukar flera gånger per höst skälla ståndskall på björn under älgjakten. Det tog inte speciellt lång tid innan Foppa hittat björnen. – Det stod aldrig riktigt still och björnen kom rakt på passet jag tagit. Men när björnen var i diket kunde jag inte skjuta för att inte skada Foppa, så jag väntade bara ut björnen och släppte upp den på vägen. Då fick jag ett läge, men björnen var då bara 4-5 meter ifrån mig. I första skottet vek björnen undan och då sköt jag ett skott till och då blev den sittande. – Samtidigt kastar sig Foppa på björnen och får då en ”gode smäll” så att han flyger iväg. Men Foppa ger sig inte utan kastar sig på björnen igen och biter sig fast i huvudet. Då får han stryk igen och blir biten över nosen och halsen, men samtidigt börjar björnen bli allt svagare. Jag såg senare att första skottet gick genom båda lungorna. Då släpper Foppa och går undan så jag kan springa fram och avsluta jakten. När lugnet lagt sig visar det sig att Foppa trots allt klarat sig bra. Den fällda björnen var en hona på 175 kg. – Vädret har varit extremt besvärligt. När vi hade besiktigat björnen och flått den stod termometern på 26 grader. Inte ett mol på himlen. Vi har knappt dagg i gräset på morgnarna, men på torsdag ser det ut att bli regn så vi fortsätter att nöta på, berättar Peder Håkansson. Redan ifjol fällde Peder sin första björn för Foppa, då i Västernorrland. Vad han ska göra med årets björnskinn är fortfarande oklart. – Ha ha, vet inte vad jag ska göra, jag har ju redan ett skinn som jag inte får sätta upp hemma för sambon, hon tycker att det är för stort. Så det blir väl att hänga upp det i sommarstugan, funderar Peder.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!