GRS – Blaser R8

Ett specialvapen för prickskytte och jaktskytte. Smidig med utmärkt balans.Normark och Blaser fortsätter att utveckla sin R8-studsare. Den senaste i raden är en Blaser R8 med laminatstock från norska GRS. Stocken tar R8 in i sportskyttevärlden med ett vapen lämpat för jaktskytte men naturligtvis också som rent jaktvapen med grym precision. Text och foto: Thomas Eriksson

Norska GRS (Grodås Rifle Stocks) är ett segment under Grodås Mönsterteknologi AS. Företaget startade 1983 med produktion av möbler främst i björk. Personalens och ledningens stora intresse för jakt och skytte har lett fram till en högkvalitativ tillverkning av stockar för tävlingsskytte och jakt. GRS har den gedigna kunskap som krävs för att tillverka stockar som passar på många mekanismer utan alltför mycket justering.
Sortimentet omfattar justerbara stockar för skidskytte och en lång rad av jaktgevär: Blaser, Brow­ning, Carl Gustav/Husqvar­na, CZ, Howa, Kongsberg/Lake­lander, Mauser, Remington, Sako, Sauer, Schultz & Larsen och Tikka.

GRS Blaser R8
Blaser R8 har tidigare presenterats så någon djupare teknisk genomgång är knappast nödvändig. GRS Blaser R8 säljs som stock med färdiginpassad stomme. Så den som har en R8 kan använda sina pipor och sitt slutstycke. Men det krävs licens för stommen. Det borde dock gå att komma överens med den lokala polismyndigheten så att det inte belastar vapengarderoben.
Enligt Normark sker montering av stomme och kolv vid Blasers fabrik i Tyskland. Detta för att kunna garantera kvalitet och de garantier som följer med vapnet.

GRS laminatstock
Stocken från norska GRS kommer att finnas i fem färgställningar för Blaser R8. Svart-Grå, Brun, Royal Jakaranda, Svart-Röd och Green Mountain Camo. Stocken har en matt oljad finish som kan kräva lite oljebehandling då och då för att behålla lystern.
Hela stocken är 78 cm lång och väger 1,3 kg. Det är en bred profil på framstocken som ger ett utmärkt grepp och balans. GRS har en entums Limbsaverbakkappa monterad. Lamineringen är ett Stratabondlaminat, en metod som även utnyttjas vid tillverkning av gitarrer och ger ett mycket starkt och vridstyvt trälaminat.

Kolvkammen kan höjas

GRS har utvecklat ett sinnrikt system för bakkappa och kolvkam. De båda kan justeras ca 30 mm. När en tangent trycks ner frigörs en gängad stålstav och kolvkam och bakkappa kan dras ut. Kolvkammen löper på två stålstavar som är mycket tight inpassade. På samma sätt är bakkappan infäst i stocken. Justeringsmöjligheterna blir stora och borde passa i stort sett alla personer oavsett längd och vikt.
Pistolgreppet har en brant kurva med en bekväm handutfyllnad och hylla för tummen uppe på kolvhalsen. GRS-kolven har under provskjutningarna upplevts som mycket lättskjuten och ger en mycket bra balans på R8-systemet.
Enligt GRS hemsida aviseras nu en justerbar bakkappa som kan varieras 44 mm i höjdled i 4 mm intervaller. Den kommer att tillverkas i stål och aluminium och utrustas med en mekanism som inte kräver verktyg.

Superprecision
Testvapnet var försett med en flutad matchpipa i kaliber 6,5×55. Både in- och utsida uppvisade mycket fin finish. Matchpipan är 22 mm vid mynningen med en välgjord och skyddad kröning. Längden är 60 cm och den levererade suveräna träffbilder, var av den tätaste under tio mm på 100 m
med Norma Golden Target. Det hade varit intressant att se vad hand­-
laddat och specialkulor åstadkom­mit! En serie med Norma Oryx jaktammunition stannade på 20 mm så matchpipan har potential.

Löstagbart magasin
R8 är en utveckling av R93 på många sätt. Det löstagbara maga­­si­net med den integrerade avtryckar­mekanismen som smidigt gör vap­net obrukbart är kanske den största förbättringen. Problematiken med
vapen på resor löses elegant ge­nom att avfyringsmekanismen med magasin plockas bort och förvaras i fickan.
Personligen tycker jag att magasinet fungerar bäst när patronerna fylls på och plundras när det har tagits loss ur stocken. Med lite övning fungerar det skapligt när det sitter på plats och patronerna ska manövreras under kikarsiktet. Behöver man av någon anledning skjuta ett snabbt skott går det utmärkt att peta in en patron direkt i patronläget.

Slutstycksknopp

Slutstycksknoppen på testvapnet har fått en något annorlunda ut­formning. Den vanliga runda knoppen är ersatt av en lite längre avlång knopp som sticker ut lite mer och ger ett suveränt grepp.
Blasers rakrepeterade mekanism är mycket lättmanövrerad och slutstycksknoppen ger ännu snabbare repetering. För den som vill byta till en sådan finns det möjligheter. LRS 2 finns som tillbehör för 435 kr.

Kikarmontage
Blaser har, som beskrivits i tidigare tester, ett eget snabbfäste för montage av kikarsikten. Ett sadelmontage med ringar som är skottfast och mycket elegant utformat. Testvapnets Zeisskikare har skena så montaget blir så lågt det går att få, även om höjden inte är något problem eftersom kolvkammen har så generösa justeringsmöjligheter.

Skytte
GRS Blaser R8 med matchpipa har inga öppna riktmedel på pipan. Den flutade delen slutar fem cm från mynningen så det är fullt möjligt att gänga pipan och montera en ljuddämpare.
Vapnet har prövats på älgbanan och i skottstol. Den 60 cm långa pipan balanserade perfekt i laminatstocken. På älgbanan firade GRS Blaser R8 stora triumfer och väckte berättigad uppmärksamhet.
Ung som gammal, stor som liten, justeringsmöjligheterna gör det enkelt att på några sekunder an­passa vapnet till personliga mått. Det är bara att konstatera att de flesta skjuter bättre när kolven pas­sar. Slutstycksknoppen gjorde sitt till att repetera snabbt. Alla var djupt imponerade.

Bärsystem
GRS Blaser R8 har remfästen på sidan av kolven och på framstockens undersida så det är enkelt att montera vapenrem. För skytte på skjutbanan är det inget behov men ska studsaren användas för jakt kan en vapenrem vara till nytta.

Sammanfattning

Smakar det så kostar det. GRS Blaser R8:s kolv och stomme kostar drygt 18 000 kr. Som tidigare nämnts kan andra R8 pipor och slutstycken användas. För den som seriöst vill satsa på sportskytte och de allt mer populära jaktstigarna kan GRS Blaser R8 vara ett gott alternativ.                                            

GRS Blaser R8

Kaliber: 6,5×55

Längd: 105 cm

Piplängd: 60 cm

Vikt: 3,8 kg

Magasin: För fyra patroner
plus ett i loppet

Pris: Stomme och kolv 18 750 kr
Generalagent: Normark Scandinavia

5.gifHelhetsintryck: Ett gediget koncept för den seriöse jaktskytten som redan har en Blaser R8.

5.gifSäkerhet: En mycket säker mekanism som spänns vid skott.

5.gifPrecision: Extremt god precision med flera olika ammunitionssorter.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser