Grötnisse väcker uppmärksamhet

maja.jpgDen unge taxhanen Stubbkärrs Gröt-Nisse har trots att han nyligen fyllt två år redan hunnit med en hel del i karriären. Eller vad sägs om titlarna SJ(D)CH och SU(D)CH, samt far till fem valpkullar. – Nu har jag satt avelsstopp på Gröt-Nisse, och avvaktar en utvärdering av resultatet, innan han får fler tikar, berättar den inte helt okände ägaren Lars West, Viskafors, som dömt hundar på utställning och jaktprov i snart 31 år.

Som jakthundsägare har Lars mest varit känd för älghundar och drever. Det var inte utan att jakthundsetablissemanget höjde på ögonen när han plötsligt under några månader förde fram en tax till dubbelchampion.
– Min första hund var faktiskt en tax, Klingagårdens Putte, han jagade bra men söket var dåligt. På den tiden var det också mycket sämre med rådjur och därför satsade jag på drever istället, förklarar Lars.
Under 12 år var också Lars ordförande i Södra Älvsborgs dreverklubb, men nu har han lämnat förtroendeuppdragen, och återfinns istället som vice ordförande i Västsvenska Taxklubben. Dessutom är han bland annat ordförande i Västsvenska Älghundklubben, och i höstas blev han också vald till den förtroendefulla posten som ordförande i Svenska Kennelklubbens jakthundskommitté.
Det var just genom hans stora engagemang i jakthundar som han hittade Gröt-Nisse.
– På flera jakthundsutställningar som jag dömde tyckte jag att flera hundar från Stubbkärrs kennel var av bra typ och hade fint hårlag. Därför kontaktade jag kennelägaren Ulf Wall, Säffle, och beställde en valp.

Gröt-Nisse
Den första januari 2000 föddes Gröt-Nisse tillsammans med ytterligare tre hanar och två tikar.
Många undrar säkert hur en utställningsdomare väljer valp vid åtta veckors ålder. Vilka kriterier bedömer du?
– I detta fall var ju alla valpar mentalt stabila, jag vill definitivt inte ha någon som smyger undan. Det skall vara ett rejält huvud med den rätta längden på nospartiet, många taxar kan bli lite korta i nosen. Vidare så sökte jag ett utmärkt förbröst och grova och bra ben, förklarar Lars.
En fråga som inte går att undvika är Gröt-Nisses något underliga namn, varför har han förärats med detta dubbelnamn?
– När han var valp hade han en liten vit fläck under käken, och därför döpte Ulfs döttrar honom till Gröt-Nisse, avslöjar Lars med ett skratt.

Snabb karriär
Extriört utvecklades Gröt-Nisse helt enligt förväntningarna. Och när de första släppen gjordes i rådjursmarkerna visade han också upp mycket goda jaktanlag.
– Han har ett medfött bra sök och redan vid nio månaders ålder drev han rådjur i 40 minuter. Då jag förstod att hans jaktliga arv skulle räcka till att meritera honom på jaktprov och jag ställde ut honom på utställning i början av oktober. En slät etta och tvåa i konkurrensklassen, slagen av sin bror Gilbert, vilket var vad han förtjänade då.
I slutet av oktober låg drevtiderna på strax över 60 minuter, och i mitten av november (tio och en halv månad gammal) startade han på sitt första jaktprov. Resultatet blev ett förstapris på 43 poäng. 14 dagar senare tog han ännu ett förstapris, och efter ytterligare några dagar startade han på nytt, men nu blev det ett tredje pris.
– Han klarade inte att driva som tidigare, och det visade sig också att han fått noskvalster. Och därför kunde jag inte starta honom på ett par veckor förrän behandlingen var över, och då tog han ytterligare en etta på 47 poäng. Ett år och tre veckor ”ung”!

Tre raka cert
Under den följande våren ställde sedan Lars ut på tre utställningar. Resultaten visade att Gröt-Nisse fortsatt att utveckla sin exteriör och tog tre raka cert för olika domare. Dessutom vann han konkurrensklassen två gånger och blev tvåa en gång.
Är det inte lätt att rykten kommer i gång när du som utställningsdomare själv ställer ut med sådana framgångar?
– Tyvärr kan det vara så, därför lät jag min fru ställa ut på två av utställningarna. Däremot har jag hört att en vit fläck på bröstets undersida engagerat många, men den stör inte på något sätt. Och avelsmässigt är det inte heller några problem, med en tik har han lämnat vitt på en valp. Men tikägaren har också förklarat att han fått lika mycket vitt inslag med andra hanar.

Avel
I avelssammanhang har Gröt-Nisse blivit intressant, både för hans härstamning, men också för hans fina exteriör och jaktduglighet.
– Jag har använt honom på fem tikar från olika blodslinjer för att få en så bred avelsutvärdering som möjligt. Nu har jag satt avelsstopp på honom i väntan på att utvärdera de tre första kullarna i höst, så därför har jag tvingats säga nej till en del tikägare.
– De tre första tikarna är SJ(D)CH SU(D)CH Vilgs Elvira, SJ(D)CH Måsebo Jojjo och SJ(D)CH Cissi. Och från Cissis kull har jag redan fått rapport om drevtider upp till 40 minuter redan i fem månadersåldern, berättar Lars, samtidigt som han understryker att Gröt-Nisse inte skall bli någon avelsmatador.
– Jag kommer att följa taxklubbens rekommendationer med att avbryta avelsarbetet vid 15 kullar.

Rådjursjakt
När Gröt-Nisse skall visa upp sig för Jaktjournalen i december är väderleksförhållandena utmärkta, ett par plusgrader, svag vind och barmark.
Genast visar han upp ett förstklassigt sök med högt tempo, och det dröjer inte många minuter innan tystnaden bryts i Tyngrydsskogarna utanför Fritsla.
– Jag är mycket nöjd med söket på honom, och jag ser hur kvalitén ständigt förbättras och blir alltmer målmedvetet. Han jagar helt enkelt då hans släpps i skogen.
Det blir omgående ett ordentligt tryck på drevet, och skallet skär ihärdigt genom tallungskogen där rådjuret valt att bukta. Nu är det inte svårt att förstå varför Gröt-Nisse fått fina femmor i skall på samtliga jaktprov.
– Skallet har en bra hörbarhet och han nyanserar också ganska bra. Detta tillsammans med söket är hans starkaste sidor idag, menar Lars.
Efter en stund överröstas Gröt-Nisse av en studsarsmäll, två rådjur passerar en skogsbilväg, det ena blir kvar, men och utan att ägna det skjutna rådjuret en blick fortsätter han att driva det bortflyende djuret.

Tät kontakt
Drevet fortsätter med samma intensitet, och skallet skär knivskarpt genom skogen, bukt efter bukt.
– Jag vet var rådjuren brukar gå över, jag drar mig dit för att koppla honom, säger Lars.
När 45 minuter har gått efter skottet, närmar sig drevet den plats som Lars förutsett, och kort därefter är Gröt-Nisse kopplad.
En glad och trevlig taxkille som gärna fortsatt drevet, och som trots sina meriter med all sannolikhet kommer att fortsätta utvecklas till en jakthund av hög klass.

Fakta om GRÖT-NISSE

majb.jpgNamn: SJ(D)CH, SU(D)CH Stubbkärrs Gröt-Nisse, S14281/2000
Född: 2000-01-01
Efter: SU(V)CH NU(V)CH SJ(D)CH INTU(V)CH Stubbkärrs Ingo, S51780/90
Undan: NORDU(D)CH SJ(D)CH INTU(D)CH NV-96 Stubbkärrs Yvette, S52712/94
Ägare: Lars West, Viskafors
Uppfödare: Ulf Wall, Säffle

Jaktprov

16/11 -00 Hajom Stig Carlsson 1:a 43 poäng
1/12 -00 Kungsäter Gunnar Furuvik 1:a 44 poäng
12/12 -00 Fritsla Kjell Carlsson 3:a 37 poäng
25/1 -01 Ullared Lennart Andersson 1:a 47 poäng

Utställning
7/10 -00 Hallands Taxklubb Ingrid Andersson 1 Junkl, 2 Junkk
18/3 -01 Hallands Taxklubb Göran Hallberger 1 Jaktkl, 1 Jaktkk, Cert, 3 Bhkl
6/5 – 01 Skara SKK Ewa Nielsen 1 Jaktkl, 1 Jaktkk, Cert, Reserv Bhkl
24/5 -01 Sätila Lennart Davidsson 1 Jaktkl, 1 Jaktkk, Cert, 2 Bhkl

Rasinformation

Tax en uppskattad allroundhund

Att taxen är en populär hundras råder ingen tvekan om, uppskattningsvis finns idag mellan 25 000 och 30 000 taxar i de svenska hemmen. Som jakthund har den ett brett register, de flesta används som drivande hundar efter rådjur. Även i gryt och som viltspårshundar har taxen visat sig vara mycket duktig.
Dessutom är taxen en trevlig familjehund, som är uppdelad i fyra rasvarianter. Korthår, strävhår, långhår och dvärgtax.
Bland de drivande taxarna är det strävhår (den till numerären största av rasvarianterna) och korthår som dominerar. Under år 2000 startade cirka 700 strävhår, 200 korthår och 11 långhår på drevprov. 35 taxar startade på grytprov. 1 356 taxar startade på viltspårprov, som är den störta provformen inom taxklubben. Utställningsverksamheten är också omfattande 2 992 hundar ställdes ut år 2000.
De sista åren har det funnits en tendens att de normalstora taxarna blivit större. För att undersöka detta vägdes ett år åtta ton tax. Genomsnittsvikten låg strax över nio kg, som är den önskvärda vikten. Cirka ett kg bör viktskillnaden vara mellan tik och hane. Vid utställning sänks prisvalören på de taxar som bedöms vara för stora.
I augusti förra året firade Svenska Taxklubben sitt 100 års jubileum, och har cirka 10 000 medlemmar, fördelade på 20 lokalklubbar över hela landet. Medlemsavgiften är 200 kronor (för familjemedlem 100 kr).
Ordförande i Svenska Taxklubben är Henrik Barnekow, Vinslöv.
Text och foto: HOLGER NILSSON

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser