Gränsöverskridande manifestation för ny vargförvaltning

Morokulien (JJ) Tisdagen 10 maj ska jägare, drabbade glesbygdsbor och medlemmar i Svenska Jägareförbundet och Norges Jeger og Fiskeförbund samlas för en gränsöverskridande manifestation vid Fredsmonumentet i Morokulien. Det klart uttalade målet är en förändrad vargförvaltning i våra gemensamma gränsrevir och en ny gemensam strategi för vargförvaltningen i Sverige och Norge.

Både norska och svenska jägare uppmanas delta i manifestationen mot rådande vargförvaltning. Arkivfoto: Per Jonson

Vargförvaltningen i Sverige och Norge har nått nya bottennoteringar, skriver arrangören i ett pressmeddelande och fortsätter – Gränsen är nådd för vad en hårt belastad befolkning i Värmlands län och Hedmarks fylke klarar av. När förvaltningen allt oftare hamnar i domstolar och jakten uteblir ökar vargstammen i en takt som vi inte längre accepterar. Politiker, myndigheter och domstolar måste lyssna och förstå allvaret i vårt budskap. Situationen är ohållbar.

Vintern beslut att inte tillåta jakt på ett begränsat antal vargar i våra delar av Sverige och Norge är ett hån mot en redan hårt drabbad gränsbefolkning.

– I Sverige har nya domstolsprocesser visat hur ineffektivt vårt system är. Möjligheten att få licensjakt prövad i domstol stoppar möjligheten till jakt i Sveriges vargtätaste län. Det är inte rimligt och leder till katastrofala följder, säger Ingemar Tönnberg, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Politiker från Sveriges och Norges riksdag kommer att delta i manifestationen tillsammans med lokala politiker och representanter från de båda jägarförbundens toppledning. Frågan har högst prioritet för jägarorganisationerna i Sverige och Norge.

– Utan en fungerande vargförvaltning ser vi nu hur våra viltstammar reduceras. Möjligheten till jakt på främst älg håller på att försvinna och inför hösten kommer möjligheten till älgjakt att vara ytterst begränsad och många jaktlag diskuterar om att helt ställa in jakten, säger Ingemar Tönnberg.

Under manifestationen kommer det att ställas krav på en ny vargpolitik och en samordning av förvaltningen i Sverige och Norge.

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser