Gråhundar träade björn

Piteå (JJ) För ett par timmar sedan fällde Mattias Olsson, Luleå, en mindre björn som träat för sina gråhundar utanför Piteå i Norrbotten. Men när JJ talar med skytten hörs ett nytt ståndskall i fjärran, den ena gråhunden har letat rätt på björn nummer två.

När Mattias Olsson släppte sina gråhundar i morse var de helt orutinerade på björn. Ett par timmar senare hade han fällt en björn på 70 kg.

 

I morse vid 03.30-tiden gick Mattias Olsson och ett par jaktkompisar ut för att jaga björn och grävling på marker i Bjurskträsk-Långträsk. På vägen ut såg man två björnar, men det blev en miss i kommunikationen och Mattias trodde att det var en björn som gått över en kraftledning.

Först försökte jaktlaget få tag på rutinerade björnhundar, men hittade ingen ledig och därför bestämde man sig för att istället släppa Mattias gråhundar som var helt orutinerade på björn.

– Jag började med att släppa Dammvikens Ralli-Hirvi och 30 sekunder senare kopplade jag loss min unga gråhundstik Rävas Neau Disa, 2,5 år. De stack direkt i björnspåret och upptaget kom cirka 600-700 meter bort, berättar Mattias.

Det blev gångstånd i ungefär 800 meter innan det blev stopp.

– Jag såg på pejlen att den inte rördes någonting alls och först misstänkte jag att björnen gått ned och lagt sig i ett djupt dike som finns där de skällde. Vi bestämde oss för att flytta om passkyttar och efter en timme var det gjort och jag smög in på ståndskallet.

– Där före hade jag hört hur björnen råmade och hundarna tryckte på ordenligt. Men när jag kom nära upptäckte jag att björnen satt högst upp i en grov fura. Då ropade jag åt kompisarna och berättade att björnen träat, men jag såg att björnen blev orolig och jag tänkte att den ska inte ned på backen levande, så jag tog ett skott.

– Hundarna var helt galna och de var verkligen duktiga och tryckte på björnen ordentligt som valde att gå upp i ett träd, förklarar Mattias.

När sedan björnen skulle köras fram med en ATV valde Rävas Neau Disa att lämna sällskapet och drog iväg och letade rätt på björn nummer 2.

– Först då fick jag klart för mig att det varit två björnar. Vi har varit inne och kontrollerat att hon verkligen skäller björn, men vi lämnar den till i morgon. Jag hör Disa härifrån jag sitter och nu har hon väl skällt i fem timmar. Nu ska vi  njuta av dagens jakt så tar  vi nya tag i morgon, säger Mattias.

Noterbart är att Dammvikens Ralli-Hirvi är en av landets bästa älghundar, vid fjolårets SM knep hon SM-bronset i hårdaste möjliga konkurrens. Idag har hon även presenterat sig som en duktig björnhund.

 

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼