Gråhund vargdödad- grävdes upp och besiktades

För en vecka sedan dödades en gråhund av varg i norra Gävleborgs län. Det fastslår naturbevakaren på länsstyrelsen som idag hittade graven och grävde upp hunden för att genomföra besiktning.

Gråhunden dödades av varg omkring en mil nordöst om samhället Hennan i Gävleborgs län.

Det var under en älgjakt för omkring en vecka sedan som en toppmeriterad gråhund från Norge dödades av varg öster om riksväg 83, cirka en mil nordöst om Hennan.

– Jag fick ett samtal om att hunden dödats och att ägaren i begravt hunden på plats i skogen. I dag åkte jag dit och via koordinater lyckades jag hitta graven, säger Hans Blomgren, naturbevakare på länsstyrelsen.

Gråhunden som låg begravd i vattenfylld grop var välbevarad på grund av kylan och Hans Blomgren berättar att det inte råder någon tvekan om dödsorsaken.

– Hunden hade kraftiga bitmärken över hela kroppen. Det är varg som orsakat detta men jag kan inte säga om det rör sig om en eller flera.

Finns det något vargrevir i området?

– Inte vad jag vet. I så fall har det bildats i år under barmarksperioden. Men vi har varg i hela länet och det dyker upp vargar över allt, säger Hans Blomgren.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼