Gråhund vargdödad- grävdes upp och besiktades

För en vecka sedan dödades en gråhund av varg i norra Gävleborgs län. Det fastslår naturbevakaren på länsstyrelsen som idag hittade graven och grävde upp hunden för att genomföra besiktning.

Gråhunden dödades av varg omkring en mil nordöst om samhället Hennan i Gävleborgs län.

Det var under en älgjakt för omkring en vecka sedan som en toppmeriterad gråhund från Norge dödades av varg öster om riksväg 83, cirka en mil nordöst om Hennan.

– Jag fick ett samtal om att hunden dödats och att ägaren i begravt hunden på plats i skogen. I dag åkte jag dit och via koordinater lyckades jag hitta graven, säger Hans Blomgren, naturbevakare på länsstyrelsen.

Gråhunden som låg begravd i vattenfylld grop var välbevarad på grund av kylan och Hans Blomgren berättar att det inte råder någon tvekan om dödsorsaken.

– Hunden hade kraftiga bitmärken över hela kroppen. Det är varg som orsakat detta men jag kan inte säga om det rör sig om en eller flera.

Finns det något vargrevir i området?

– Inte vad jag vet. I så fall har det bildats i år under barmarksperioden. Men vi har varg i hela länet och det dyker upp vargar över allt, säger Hans Blomgren.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Jaktjournalens grundare död

Grundaren av Jaktjournalen och Fiskejournalen, Otto Elander, har avlidit i en ålder av 80 år. Jaktjournalens förste chefredaktör, John Duff, skriver här ett minnesord om sin chef.

Kan man lita på Äbin?

Det finns många frågor och vissa tveksamheter kring Älgbetesinventeringen, Äbin. Metoden används som underlag för älgförvaltningsplanerna, men är hur går den till – och framförallt: Är resultaten tillförlitliga och användbara i viltförvaltningen?
ANNONS ▼

Annonser