Gråhund vargdödad- grävdes upp och besiktades

För en vecka sedan dödades en gråhund av varg i norra Gävleborgs län. Det fastslår naturbevakaren på länsstyrelsen som idag hittade graven och grävde upp hunden för att genomföra besiktning.

Gråhunden dödades av varg omkring en mil nordöst om samhället Hennan i Gävleborgs län.

Det var under en älgjakt för omkring en vecka sedan som en toppmeriterad gråhund från Norge dödades av varg öster om riksväg 83, cirka en mil nordöst om Hennan.

– Jag fick ett samtal om att hunden dödats och att ägaren i begravt hunden på plats i skogen. I dag åkte jag dit och via koordinater lyckades jag hitta graven, säger Hans Blomgren, naturbevakare på länsstyrelsen.

Gråhunden som låg begravd i vattenfylld grop var välbevarad på grund av kylan och Hans Blomgren berättar att det inte råder någon tvekan om dödsorsaken.

– Hunden hade kraftiga bitmärken över hela kroppen. Det är varg som orsakat detta men jag kan inte säga om det rör sig om en eller flera.

Finns det något vargrevir i området?

– Inte vad jag vet. I så fall har det bildats i år under barmarksperioden. Men vi har varg i hela länet och det dyker upp vargar över allt, säger Hans Blomgren.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Varg rymde från djurpark under natten

Någon gång under natten lyckades en varg ta sig över ett fyra meter högt stängsel med taggtråd och el på Orsa rovdjurspark. Parken är i krisläge och polis och länsstyrelse är inkopplad för att genomföra eftersök.

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.
ANNONS ▼

Annonser