Gråhund och laika i topp på 2019 års björnjaktprov

Under 2019 startades totalt 15 jakthundar på jaktprov på frilevande björn i regi av Svenska Plotthundsklubben. Fem hundar gick till pris. Bästa prestation gjorde gråhunden Svartkamplias Gorm.

Reglerna för björnjaktprov kommer revideras inför provhösten 2020. Foto: Svenska Plotthundsklubben

– Det här är sista hösten med det ursprungliga regelverket. Till hösten 2020 kommer nya regler börja gälla. Det är inga större förändringar utan handlar mest om att spårningen och avståndet hunden jobbar på till björnen som kommer betyda mer för slutpoängen, säger Johan Öhman, ordförande i Svenska Plotthundsklubben och fortsätter.

– Det finns många hundar som skäller björn om de springer på en, att på gamla slag och efter flera kilometer ta upp en är det få som fixar. Den här egenskapen måste ge många poäng resonerar vi domare i klubben.  Nästan lika viktigt är det att hunden står så pass nära björn att en ansmygande jägare lätt kan uppfatta var björnen är i förhållande till hundens placering på ståndskallet.

Det nya reglerna kommer enligt Johan Öhman premiera de riktigt duktiga hundarna, eftersom en bra prestation till hösten kommer innebära en större skillnad poängmässigt jämfört med tidigare.

Pristagare 2019

1 Gråhund Svartkamplias Grom NO 45054/13 1:a pris 22 poäng, Ägare: Martin Brenne

2 Östsibirisk Laika Taigajägarens Pansar SE8213/2015 1:a pris 19 poäng, Ägare: Wiliam Lindholm

3 Björnjägarens Meya AS49672/2013 1:a pris 17 poäng, Ägare: Josef Nordin

4 Östsibirisk Laika Stitch SE15524/2014 2:a pris 16 poäng, Ägare: Johan Apel

5. Plotthund Ursus Tikka AS59270/2013 2:a pris 16 poäng, Ägare: Johan Andreasson

 

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser