Grågässen förstör för bönder

Jämjö (JJ) En flock grågäss har förstört betet för lantbrukarparet Ingrid och Gustav Pettersson i Gullholma. 500 gäss har ätit upp betet för korna och skitat ned hela kohagen.

Nu väntar man på besked från länsstyrelsen om tillstånd till skyddsjakt.Jakten på grågäss inleds den 20 juli, men innan dess har gässen hunnit med att förstöra för många jordbrukare i Blekinge. Grågässen betar bort betet, skitar ned i hagarna och är svåra att skrämma bort.
Förra året fick Gustav Pettersson tillstånd att fälla tio grågäss vilket man anser vara löjligt lite. Direkt efter att gässen var skjutna återkom flockarna. Jordbrukarna har svårt att förstå varför grågässen ska vara viktiga att skydda eftersom de finns i tusental.

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser