Grågäss ställer till problem

Grågäss ställer till stora bekymmer för lantbrukare runt om i Skaraborg. Det är de milda vintrarna som lett till att fler gäss övervintrar i södra Sverige. Regeringen har ändrat bestämmelserna för jakt av grågås från och med den 1 juli. Gäss som utgör sanitär olägenhet får nu jagas året om.

Morgan Ek från Tranum har stor erfarenhet av fågeljakt och han vet också vilka bekymmer gåsen kan ställa till med. 
– De betar ner, det blir alltså återväxt, säger jägaren Morgan Ek från Tranum, till Sveriges Radio. Det är inte är roligt för bonden om det inte blir något hö till djuren. Det är precis samma på vårgrödan. Om brodden har kommit fint och man låter dem vara så får du så om åkern som bonde, säger Morgan Ek. 
Bara vid Hornborgarsjön uppskattade man att det fanns runt 18000 grågäss i år. Förutom att de smutsar ner och ställer till besvär för lantbrukare så tar de mycket häckningsplatser för andra fågelarter.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser