Göingebygdens Driva – Väljer räven först

När skogshararna försvann från de nordskånska skogarna valde Magnus Jönsson, Osby, att byta fokus på stövarjakten. I snart 20 år har han nu fött upp hamiltonstövare. Den senaste tiden med inriktning på räv och idag står RR SE J(räv)CH SE UCH Göingebygdens Driva överst på tronen.

Driva forsar fram genom skogen i jakt på rävslag.

Magnus Jönsson har haft stövare sedan slutet på 1970-talet. Den första var en schillerstövare som dessvärre fick epilepsi. 1987 inköptes den första hamiltonstövaren och tio år senare tog han sin första egna kull på stamtiken Ugglemyrens Fanny. Valpen Göingebygdens Fia kom att bli första meriterade tiken ur egen uppfödning och erövrade ett dubbelchampionat. Hon drev mest hare men hade en öppenklassetta på räv. Att det blev hamiltonrasen var för Magnus inte så konstigt.

– Hamiltonstövare har ett väldigt mjukt lynne och sedan är de ju enkla att forma och få rådjursrena, säger han.

Vi befinner oss i skogen ett stenkast från Verum i norra Skåne. Säsongen har varit igång en månad nu, men Göingebygdens Driva har bara haft en handfull släpp än. Magnus har nämligen också uppfödning på gråhundar och därför ägnat september åt både jakt och jaktträning med spetsarna.

– Jag tycker inte rävjakten kommer igång ordentligt förrän längre fram på senhösten. Först i slutet av november börjar jakten bli riktigt bra.

Med tre CK i bagaget är Driva nu även SE UCH.

Med tre CK i bagaget är Driva nu även SE UCH.

Fin linje

Driva är fyra år i år och kan titulera sig dubbelchampion med inriktning på räv. Förra året kvalade hon in till Räv-SM och första dagen gjorde hon ett riktigt toppjobb som resulterade i ett förstapris på 65 egenskapspoäng.

– Hon drev först en räv full tid, senare på dagen plockade hon upp en till men då visslade jag av henne på fullt drev. Dessvärre hittade hon ingen räv andra dagen.

Att Driva gör bra ifrån sig i skogen är i och för sig inte så konstigt. Hennes mor Göingebygdens Fanny hade ett medfött rävintresse och drev tidigt räv spontant. 2011 vann hon Räv-SM. Hon parades med Timmervikens Sigge samma år, en ren rävhund från Bureå, och det blev åtta valpar. Sex av dessa är meriterade. Av Fannys totalt 29 valpar är 59 procent jaktprovsmeriterade.

Följsam i skogen

Driva har dragit iväg ut på söktur. Det är en strålande dag i september men torrt i marken. Det har inte kommit något regn alls den senaste tiden och klockan närmar sig tio på förmiddagen.

– Hittar hon bara ett bra slag löser hon nog problemet, säger Magnus.

Driva är relativt lös i skallet när hon arbetar på slag. Något Magnus tycker passar rävjakten bra.

– En hund som väcker får oftast mjuka upptag. Räven märker hunden och ger sig iväg innan det blir full kontakt. Då blir gärna drevet lugnare också.

Enstaka skall ljuder genom skogen, men inget verkar intressera Driva något vidare. Efter ett par skall tystnar hon och söker vidare. Med jämna mellanrum besöker hon Magnus.

– Hon har ett lagom sök och går ut uppemot 400 meter och ligger ute 10–15 minuter mellan varven. Samtidigt går det fint att vissla in henne om jag får för mig att byta område eller så.

Magnus Jönsson.

Magnus Jönsson.

Snabbt rådjursren

Magnus menar att hamiltonrasen överlag är relativt lätt att få rådjursren. Hans egen medicin på intresset är enkel.

– Jag släpper hundarna aktivt på rådjur när de har visuell kontakt. När de kommer fram till löpan låter jag dem släppa något eller några skall, sedan ryter jag till. För att detta ska fungera krävs dock att hunden har en bra grunddressyr. Men tekniken har fungerat bra hittills för mig.

Även harintresset är svalt. Förra vintern slutade Driva nästan helt att driva hare och den här säsongen har intresset inte varit stort. Det får vi också tydligt se när vi står på en grusväg och avvaktar hennes sökrunda.

En liten harpalt springer fram och tillbaka på vägen framför oss under ett par minuter. När Driva ytterligare några minuter senare kommer tillbaka från sökturen passerar hon precis där haren suttit. Hon luktar lite förstrött på platsen men väljer att springa vidare och leta rävslag.

Fullmeriterad

I dag är Driva fullmeriterad och kan titulera sig RR SE J(räv)CH SE UCH. Hon föddes i juni 2011 ur Fannys tredje kull. Jaktsäsongen 2012/2013 tog hon ett RR och Magnus hann också starta henne på ett öppenklass-prov på räv. Hon tog ett förstapris med imponerande 62 egenskapspoäng.

Kommande säsong tog Driva ytterligare ett RR och kvalificerade sig därmed till elitklass. Första provdagen gav 59 egenskapspoäng och ett förstapris sedan hon drivit full tid på två rävar. På andra dagen valde räven att gryta redan efter 30 minuter och därför blev det ingen elitetta, men väl en trea.

Säsong 2014/2015 startades hon på nytt i elitklass och drev då hem en elitetta med två första pris på 60 respektive 57 poäng och kom på dessa meriter med i Räv-SM 2015 som började stortartat men föll dag två när hon inte fick upp någon räv.

Under åren har hon också visat upp sig i utställningsringen. Tredje och sista CK inkasserades i april 2015 och därmed var också utställningschampionatet erövrat.

Göingebygdens Driva och Magnus Jönsson är ett bra team i rävskogen.

Göingebygdens Driva och Magnus Jönsson är ett bra team i rävskogen.

Tankar om framtiden

Än så länge är Driva ett oskrivet kort i aveln. Ett parningsförsök gjordes i fjol men hannen lyckades inte komma till trots ihärdiga försök. Tanken är naturligtvis att göra ett nytt försök vid nästa löp.

– Jag har inte bestämt mig för vilken hanne jag ska välja. Det var en bra hanne vi provade med sist, men tänk om det inte fungerar nästa gång heller. Man har ju bara ett par dagar på sig.

Klockan är nu över ett och Driva söker fortfarande. Höstsolen värmer rejält. På pejlen ser vi att hon gått över 2,5 mil utan att hitta något rävslag värt att jobba på.

– Det är så här det är. Jakt är jakt. Men räv finns det så det är bara att ta nya tag, säsongen har ju knappt startat, säger Magnus och skrattar samtidigt som han klappar om Driva som kommit tillbaka efter sista sökrundan. Viljan att jobba finns där.

Drivas 3 bästa egenskaper

1. Hennes sök
2. Jaktlusten
3. Slagarbete

RR SJ(räv)CH SUCH Göingebygdens Driva SE44224/2011
Undan: RR SE J(räv)CH SE JCH SE UCH Göingebygdens Fanny S28579/2003
Efter: RR J Timmervikens Sigge
Ägare/Uppfödare: Magnus Jönsson, Osby

 

Jaktprov

2013-02-02                      Sydsvenska Mats Nilsson                                           RR

2013-03-14                      Sydsvenska  Jörgen Jonsson                                       1 ÖKL 62 Ep. (Räv)

2014-01-01                      Sydsvenska  Mats Nilsson                                            RR

2014-03-01                      Sydsvenska  Mats Nilsson, Bengt-Åke Bengtsson     3 EKL 59+20 Ep(Räv)

2015-01-22                      Sydsvenska Anders Håkansson, Peter Persson       1 EKL 60+57 Ep(Räv)

2015-03-06                      Sydsvenska  Göte Klarinsson, Henrik Österdal         0 EKL 65+20(Räv)

Utställning

2013-03-31                      Osby, Boo Lundström, Excellent

2013-04-28                      Tydinge-Broby, Dennis Liljeberg, Excellent, CK, D-cert

2013-05-11                      Ljungby, Curt Gustafsson, Very Good

2014-03-30                      Ljungby, Ted Karlsson, Excellent

2014-08-17                      Åseda, Lars Widén, Excellent

2015-03-29                      Osby, Dennis Liljeberg, Excellent CK

2015-04-26                      Tydinge-Broby, Göran Hallberger, Excellent CK, Cert

 

 

 

 

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser