Gisl räddades efter 36 timmar

En igenfylld grushåla blev en dödsfälla för Pär Franks tax Gisl. Men tack vare ett fantastiskt engagemang och en grävmaskinist som hanterade en 23 tonnare med extrem försiktighet, kunde taxen lyftas ut välbehållen.

Pär Frank och kompisen Jon Hagen tillsammans med den hyggliga och duktiga grävmaskinisten Peter Jarlgård. Foto: Privat

Det var i tisdags när den välkände jägaren och gråhundsuppfödaren Pär Frank var och jagade kronvilt utanför Ljusdal som taxen hamnade under jord.

– Han tog upp 600 meter i från mig och drevet kom rätt på mig, men när hunden bara var femtio meter bort stannade han och fortsatte skälla. Jag tänkte att det kanske var ett större handjur för då kan det ju ibland bli ståndskall.

Pär smög sig försiktigt från passet mot ståndskallet men när han var bara knappt 20 meter i från hunden såg han vare sig hund eller kronhjort. I stället såg han en enorm mängd stora stenbumlingar.

Ett välkänt gryt för grytjägarna i trakten men inte för Pär. Nu är det igenfyllt för att slippa problem för över. Foto: Privat.

Igenfyllt grustag

– Det visade sig vara en igenfylld grusgrop. Taxen skällde väl lite över jord först innan han hittade rätt gång och for ner. Det var ingen kronhjort hunden drev. Det var räv.

Taxen Gisl är fyra år och har aldrig använts till grytjakt.

– Jag är för gammal för att hålla på och jaga med spett och spade, säger Pär.

Han undersökte grytet och förstod snart att det inte var grävbart. Skulle taxen komma ut behövde den göra det för egen maskin.

– Problemet var bara att det blev en timglaseffekt. Räven hade garanterat hoppat ner för en hälla och hunden följt efter. En tax är dock mindre smidig än en räv och på så sätt blev hunden fast där nere.

Pär märkte att Gisl kunde röra sig relativt obehindrat och sannolikt letade andra vägar ut.

– Han var som närmast 2,5 meter ner men rörde sig helt ner till sex meter.

Två timmar sömn

När mörkret och kvällen kom utan att hunden kommit ut av sig själv beslutade sig Pär för att åka hem och få några timmars sömn innan räddningsaktionen kunde ta vid nästa morgon. Då hade hade Gisl suttit fast sedan halv tio på förmiddagen.

– Jag sov nog bara två timmar, och funderade på hur vi skulle göra för att få upp hunden. Enda alternativet jag såg framför mig var en stor bandgrävare som skulle kunna orka lyfta undan de ett ton tunga stenarna med stor precision.

Pär gjorde ett upprop på Facebook och fick stort gensvar. Relativt snabbt fick han napp och en grävare från trakten kunde komma med sin maskin.

– Det är helt fantastiskt att folk ställer upp för att hjälpa till.

Peter Jarlgård hörsammade Pär Franks vädjanden om hjälp. En rejäl maskin var snart på plats. Foto: Privat

Fick tag i nosen

Under en och en halv timme lyftes sakta sten för sten bort och snart var de nere på fem meters djup. Pär fick kontakt med Gisl mellan blocken men nådde honom inte.

– Det var för långt ner. Men så triggade jag honom lite så att han ställde sig på bakbenen. Då nådde jag huvudet på honom och lyckades dra upp honom genom att få ett tag om nosen.

Några större men från vistelsen under jord hade taxen inte. Så for Pär ställde ner honom på marken vred Gisl upp sig mot vinden och vädrade mot skogen.

– Hade jag släppt honom då, hade han garanterat gått ut på sök, säger Pär och skrattar.

På Sveriges Radio Gävleborgs hemsida finns en film från räddningsaktionen>>

 

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼