Girjasmålet tas upp i Högsta domstolen

Gällivare (JJ) Striden kring beslutanderätten om fiske och småviltsjakt i fjällen kommer att prövas av Högsta domstolen. Där ska det så kallade Girjasmålet slutligen avgöras.

Staten äger marken, men vem äger rätten att förvalta småviltsjakten och fisket? Foto: Gettyimages

Den rättsliga tvisten handlar om jakten och fisket på statens marker ovan odlingsgränsen, om det är staten eller samebyn som har rätten till förvaltningen.

Både staten och Girjas sameby överklagade hovrättsdomen, där det inte blev något klart svar i tvistefrågan.

– Det finns orsaker till överklagan. Domen säger att vi inte har rätt att upplåta jakt och fiske utan att samråda med staten. Då är vi tillbaka någonstans i år 1886, första renbeteslagen, vi har rätten men får inte förvalta den, vår egen rättighet, har Matti Berg, ordförande i Girjas sameby, tidigare sagt till Sameradion.

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser