Gillesbössan – ett mästerverk

9907gillea.jpgSvenska Bössmakargillet har tagit fram sin andra Gillesbössa. Studsaren, en helstockad 458 WM är resultatet av svenskt vapenhantverk i toppklass. Den är byggd av ett antal medlemmar i Bössmarkargillet för att visa Sveriges jägare och hela världens vapenintresserade att Svenska vapenhantverk är av absoluta toppklass.

Bössmakargillet är en sammanslutning av svenska vapenhantverkare. För att bli medlem måste man visa ett arbetsprov som bedöms och godkänns av en kommitté i föreningen. Första vapnet som byggdes i gillesserien var en 6,5×55. Bössmakargillet har redan planerat nummer tre i serien som ska bli ett hagelvapen. Årets vapen en helstockad studsare i kaliber 458 WM och är byggd efter idé och form av Tomas Frejd, Österbymo.Tomas och Östen Arvidsson, Smålandsstenar, har fräst och pipat den åttakantiga Varbergerpipan. Stockning och träarbete är utfört av Mats Tyberg och Lennart Håkansson, Vänersborg.
Vapnet har en nätskärning med 24 linjer per tum i ett mycket elegant utförande. Pär Johansson, Hjo, har utfört gravyren, lött de fasta riktmedlen och utfört metallfinishen. P-O Stenmark, Hjoggböle har monterat tryck, en egen konstruktion, gjort hakmontaget för kikaren samt blånerat vapnet. I samarbete med Anders Eriksson, Gunmark har P-O tagit fram en passande vapenkoffert i läder.Bland detaljerna i det mycket välgjorda och extremt välpassade vapnet märks pistolgreppsrosetten som har försetts med en djupgravyr föreställande en buffel. Rosetten går att öppna och där inne finns ett extra korn till vapnet.
Ett vackert graverat beslag döljer kolvmagasinet som rymmer tre extra patroner. Studsaren är utrustad med en Leupoldkikare 1-5. Blir du sugen? Bössmakargillet lottar ut vapnet i ett lotteri på 2 000 lotter. Vapnet är värderat till 50 000 kronor.
Text och foto: ROGER C ÅSTRÖM

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser