Genialiskt när Blaser förvandlas till klass III

blaser.jpgBlasers R93-modell har trots sitt höga pris blivit mycket populär bland jägare runtom i världen. Det är framför allt precisionen och balansen som bidragit till detta. Nu kan man köpa en pipa med tillbehör som förvandlar Blaser R93 till ett vapen för .22 Long Rifle. Vapenfamiljen är med detta komplett för den som har stora behov av variation i sitt skytte och jaktprogram.

Teststudsaren från Blaser är i ärlighetens namn ett av de mest välskjutande och gedigna vapen vi testat i .22 Long Rifle. Detta beror givetvis på att det är en vanlig Blaser R93 i klass I som har försetts med ett kit som förvandlar den till en .22:a. Det är till det yttre ingen skillnad i vikt och balans mot till exempel en R93 i en klass I-kaliber.
Med det kit som Blaser nu lanserar kan en vanlig R93 konverteras till en studsare för kant­antändningspatroner. Man köper en .22-pipa, ett slutstyckshuvud och en insats som sätts där det ordinarie magasinet sitter för centralantända patroner. Det nya slutstyckshuvudet ersätter det som används för patroner med centralantändning. Pipan i .22 Long Rifle rymmer i sin bakre del det längre slutstyckshuvudet som ser ut som ett vanligt slut­stycke på de flesta .22:or med cylindermekanism. Låsningen sker precis som på vanliga  R93-bössor i pipans bakre del. En synnerligen elegant lösning.

Udda konstruktion
Vissa detaljer ser bekanta ut från många andra vapen i .22 Long Rifle medan andra är helt nya konstruktioner. Det som först fångar blicken är magasinet som sticker snett upp på studsarens högra sida. Tanken går osökt till skidskyttevapen i .22 Long med extramagasinen instoppade i stocken framför lådan. Blasers magasin sticker upp på ett liknande sätt men matar friska patroner till patronläget i stället för att bara vänta på sin tur, in­fästa i stocken. Utkastet sitter på pipans vänstra sida, inget nytt för en av vapentestarna som skjuter bänkskytte. Många vapen inom bänkskyttet har in-och utkast av patroner på motsatt sida av slutstycket för att snabba på omladdningen i en enkelskottsstudsare. Denna finess ser man dock inte på jaktbössor med magasin.
Med tanke på hur Blaser R93 är konstruerad från början är nog detta i stort sett den enda rimliga lösningen om man vill kombinera sin vanliga studsares konstruktion för centralantända patroner med en kombination i .22 Long Rifle.

Kortad slaglängd
Insatsen som sätts i i stället för magasinet har ett slutstycksstopp som begränsar slutstyckets rörel­se och är anpassad för de korta kantantända patronerna. Maga­si­net är, förutom fjädern, tillverkat helt i plast. Det kärvade en aning när man skulle montera och ta ut magasinet eftersom passningen var väldigt exakt i den fastsvetsade delen som håller magasinet på plats. Lite tunn olja underlät­tade magasinsbytena påtagligt.
Som på många vapen i .22 Long Rifle skavdes kulan en aning vid matningen in i patron­läget, lite trist i en så dyr och i övrigt välgjord studsare. Detta i kombination med att det inte är helt enkelt att mata in patronerna en och en gör att precisionen blir lidande. Med lite träning kunde vi lägga studsaren på sidan och mata in patroner uppifrån och på så sätt skjuta hyggligt snabbt med patroner som inte har   skadade kulor.

Extrem precision
Blaser R93 har grundmurat rykte att skjuta bra, för att inte säga extremt bra! Blaser har utan tve­kan lyckats mycket bra med pre­cisionen i sina vapen. Bra pi­por är oftast en mycket viktig del i precisionens ekvation. Test­stud­saren visade sig inte vara något undantag och vi upplevde precisionen som mer än tillräcklig om man jämför med vad som brukar uppnås med vapen i .22 Long Rifle.
Nu är det patronerna som oftast styr vad som går och inte går att skjuta i fråga om täta träffbilder i just .22 Long Rifle. Hittar man en patron som går bra i sitt vapen kan det vara en god idé att köpa på sig ett rejält parti av dessa skott. Glöm inte bort att kontrollera att alla askar är ur samma tillverkningsserie. Det kan skilja rejält i precision mellan olika serier av samma sorts patroner. Detta blir givetvis mer påtagligt ju billigare patronen är. Men det märks även bland de dyraste matchpatronerna. Bänkskyttar, standardskyttar och frigevärsskyttar jagar ständigt patroner som passar bäst i just hans eller hennes vapen.

Lapua, Tenex, RWS och Federal
Ett parti Lapua Scoremax visade sig skjuta ruggigt täta träffbilder i Blaser R93-studsaren. Vi sköt i sanningens namn inomhus på 50 meter, så vindproblematiken var eliminerad. Flera fem­skotts­träffbilder mättes under tio milli­meter vilket är extremt bra. Vid utomhusskyttet ökade träffbilderna något men superprecisionen fanns fortfarande kvar. Den tätaste var 17 millimeter.
Många sorters patroner, Eley Tenex, RWS Biathlon och Federal, sköt också mycket bra och även rena standardpatroner som kostar en bråkdel av de dyra match­patronerna sköt ordentligt tätt.
Här får man dock räkna med enstaka kastskott som man ser mer sällan med dyra matchpatroner. Några serier på snabba och långsamma lopp avverkades på grisbanan med gott resultat. Studsaren är lätt att skjuta med och har mycket bra balans, detta i kombination med det utmärkta trycket gör att man snabbt gillar studsaren.

Plastkolv som syns
Testvapnet var försett med en plastkolv med ett gummiliknande överdrag som ger mycket bra och behagligt grepp. Färgen och mönstret väckte en del muntra kommentarer bland viltmålsskyt­tarna som fick pröva studsaren. Kolvmodellen kallas Professional Camo Orange.
Blaser har genom åren utmärkt sig genom att erbjuda träkolvar med otroligt fin valnöt på sina vapen. Här är det dock frågan om en helt annan tankegång. Grundfärgen är lysande orange med Mossy Oak-mönster i brunt/ svart. Inget för den konservative direkt. Praktiskt och säkert är nog det samlade intrycket om man inte kräver en oljebonad träbit på sin jaktstudsare. Själva designen är dock strikt klassisk med rak och bra kolv som gör att studsaren kan skjutas bekvämt från alla skjutställningar.
En diskret svart bakkappa av Old English-typ är monterad på kolven.

Dyra prylar!
Nu när vi konstaterat att Blaser R93 .22 LR är något av det bästa vi skjutit i .22 LR kommer vi till den bistra sanningen som kommer att ligga denna studsare i fatet för många jägare och skyttar. Priset för att bygga om sin vanliga Blaser R93 till en billig tränings­studsare hamnar över 10 000 kronor. Förmodligen en ganska avskräckande prisbild för de flesta jägare med normala inkomster.
Är man å andra sidan villig att kosta på sig ett kit för att förvandla sin R93 till en .22:a har man en kopia av sin älgstudsare som ger möjlighet till mängdträning för små ammunitionspengar.
Det är utan tvekan utmärkt kvalitet på delarna i Blasers R93 .22 Long Rifle-kit, den saken är det ingen tvekan om. Blaser har åter lyckats klura ut en ny, lyckad lösning inom ett område som redan sett det mesta av utveckling och förfining.

Blaser R93 .22 LR
Professional Signal
Kaliber: .22 LR, .22 WMR, .17 HMR
Längd: 102 cm
Vikt: Ca 3 kg
Piplängd: 50,7 cm
Säkring: Separat spänning av mekanism vid skott
Pris: Kit för .22 LR ca 10 700 kr, komplett vapen ca 26 000 kr, sadelmontage 3 800 kr.
Generalagent: Normark Scandinavia AB

5.gifHelhetsintryck
Trevlig nykomling som komplet­terar Blasers R93-serie.

5.gifPrecision
Extremt bra precision med de flesta patroner.

5.gifTrycke
Rent och bra. Kan fås i tre hårdhetsgrader.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser