”Genetiskt viktiga” vargar spårlöst försvunna i Norrbotten

De "genetiskt viktiga" vargar som rört sig i Norrbotten är spårlöst försvunna. – Vi har inga observationer, säger Alexander Winiger vid länsstyrelsen.

Två vargar som ska ha invandrat från Finland-Ryssland är spårlöst försvunna. Foto: Gettyimages

På förvintern upptäcktes att tre så kallat genetiskt viktiga vargar rörde sig på olika platser i Norrbottens län. Flera skyddsjaktsansökningar har kommit in från olika samebyar, och Naturvårdsverket har öppnat för att vargarna kan komma att flyttas söder ut, till den svenska vargzonen.

En av vargarna störde renskötseln i norra Västerbotten och avlivades.

De andra två år spårlöst försvunna.

Vandrat vidare?

– Vi har inte kunnat konstatera några vargspår sedan i mitten av januari. Därför vet vi inte vart de tagit vägen, säger Alexander Winiger, inventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Han håller inte för osannolikt att de vandrat vidare eller dukat under.

– När de utvandrar kan de gå åt vilket håll som helst, tillbaka till Finland, Ryssland eller Norge, och nästan hur långt som helst. Generellt är också dödligheten hos vargar på vandring högre än hos vargar som lever i revir. De är unga och möter många faror, säger Alexander Winiger.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.
ANNONS ▼