Gekas Bina – fullskalig jakthund i liten kropp

grekas_bina07.jpgC.I.B, NORD J(G)CH, NORDV-10, NO UCH, SE JCH, SE UCH, SEV-10, SEVCH Grekas’ Bina har alla de egenskaper man kan önska sig av en tysk jaktterrier. Hon har en oerhörd jaktlust samtidigt som hennes samarbetsvilja dressyrmässigt är stor. Malin och Jimmie Mårtensson i Borlänge har tillsammans jobbat fram en kanonhund som har tagit hem det mesta på tävlingsfronten. Text Per Jonson, Foto: Tommy Östlund

För paret Mårtensson i Borlänge är jakten nummer ett. Jimmie har jagat hela sitt liv med älghundar och numera även med plotthundar till björnjakten. För några år sedan bestämde sig paret för att skaffa en mindre hund. Jimmie ville inte kompromissa med jaktegenskaperna och Malin, som var den drivande kraften angående inköpet, föreslog därför tysk jaktterrier.
– Då kunde jag ju få en hund som var enkel att ta med, samtidigt som vi fick en hund vi visste jagade, säger Malin.

grekas_bina01.jpgFick tips

Malin och Jimmie hade liten erfarenhet av tysk jaktterrier. De hade ju förvisso mött hundar förr men någon direkt koll på intressanta linjer fanns inte. De kontaktade därför avelsrådet och fick tips om en parning på Grekas’ kennel i Småland. Tiken skulle paras med en tysk hanne. Malin och Jimmie åkte ner och provjagade med tiken för att se lite hur hon fungerade. De blev nöjda med vad de fick se och bestämde sig för en valp.
– Vi hamnade som nummer två på listan och när vi kom dit fanns sju valpar att välja mellan. Vi valde en tik vi tyckte om.
De egenskaper Malin och Jimmie var ute efter var bra drivande egenskaper och delvis grytegenskaperna, även om de visste att tysk jaktterrier kan vara lite väl skarp i gryt som förliggare.

grekas_bina02.jpgTränat hårt
Innan Bina hamnade i Mårtenssons hem hade Malin inget speciellt stort dressyrintresse, men när den nya lilla valpen blev en del av familjen växte intresset.
– Jag hade ingen aning om hur allround tysken är och alla de prov den kan gå, bland annat vattenapportering. Jag blev sporrad att försöka meritera henne, säger Malin.
Malin blev relativt snart positivt överraskad av Binas följsamhet och drivkraft. Dessutom är Malin en tävlingsmänniska av rang och jobbade stenhårt med träningen.
– Jag lärde känna en man som heter Dan Lindström i tyskterrierklubben och såg på hans tik Hivlingens Örja att det gick att jobba fram en bra hund.
Genom kontakterna i rasklubben öppnades en ny värld för Malin, och Bina började gå både viltspår och jaktprov 2010. På utställning gick hon dessutom från klarhet till klarhet och certen trillade in.
2011 blev hon ”Årets tyska jaktterrier”. Ett avklarat och godkänt elitprov bidrog till stor del till utmärkelsen. I elitprovet, som är ett slags fullbruksprov inom apport och samarbetsvilja, sätts dressyrträningen verkligen på prov. Endast ett fåtal hundar varje år genomför provet och blir godkända.

grekas_bina03.jpgRen jaktidiot
Binas talanger i jaktskogen är minst lika imponerande som i tävlingssammanhang. Hon är extremt fokuserad och spårnoga.
– Finner hon ett intressant spår jobbar hon envist med det. När hon var valp kunde hon emellanåt gå på gamla spår, men nu tar hon de som hon vet genererar drev. Däremot fungerar hon utmärkt på gamla i spår i lina. Jag går många eftersök med henne på rådjur och då får hon ofta arbeta med äldre spår.
Jimmie minns framför allt ett trafikeftersök i somras på rådjur som gick rakt genom en hästhage med ett tiotal hästar i.
– Hon lyfte aldrig blicken. All fokus låg på spåret och hon kryssade sig fram mellan hästarna, säger han.
Bina jagar oftast på hemmamarkerna i Östra Tuna VVO. Där finns det rådjur och Bina är relativt otypiskt tysk i sitt beteende. Drevtider på närmare en och en halv timme är inte ovanliga. Detta medför att Jimmie själv kan komma till avslut i och med att hunden ligger i så pass länge. Emellanåt blir det också älgdrev och trots sin lilla storlek presterar Bina bra skall.
– Hon har ett mycket bra och nyanserat skall, tik och tyskterrier till trots. När drev övergår till stånd blir skallet grövre.
Jimmie har också provat henne på vild­svinsjakter och på dessa har hon fungerat bra. Men han erkänner att tillfällena har varit alltför få för att man ska kunna ge hennes arbetssätt en rättvis bedömning.

grekas_bina04.jpgFramtiden och avkomman
Bina är i princip färdigmeriterad vid det här laget. I augusti i fjol startade Malin Binas valp Soträvens Aska på det internationella fullbruksprovet Europapokalen och kom då tvåa med unghunden. Hon blev bästa svenska ekipage och meriten är naturligtvis en fjäder i hatten och frukten av all träning. Malin tror dock inte Bina skulle ha samma chanser på provet.
– Det är väl ett lyxproblem men vi har ju jagat för mycket med henne. I provet ingår en del moment med skott och de tror jag inte Bina skulle klara av. Hon vet alltför väl vad skott innebär i praktiken, säger Malin och skrattar.
De jagar med Bina ungefär två gånger i veckan hela drevjaktssäsongen. När Jimmie eller Malin inte själva kan jaga med henne lånas hon ut till kompisar. Både Malin och Jimmie tror att hon hade varit rätt egensinnig och svår att handskas med om de inte lagt ner tiden med dressyren. När Bina kommer till skogen förvandlas hon till en maskin och det krävs fotbollsmålvaktstalanger för att ta henne på drevet.
– Det är ganska konstigt. På tomten kan hon gå lös och i provsammanhang kan man kontrollera henne men när hon jagar, då jagar hon tills hon är klar. Det är djävulskt roligt att vara med henne i skogen.
En sak har inte Bina fått stifta bekantskap med än och det är björn. Om man får tro Jimmie är det dock bara en tidsfråga innan detta sker.
– Jag har ju alltid prioriterat mina björnhundar till den jakten. Men jag tror att hon hade fixat ett möte och det hade varit väldigt kul att se hur hon arbetar. Någon gång ska vi nog få chansen, säger han.  

Fakta:
C.I.B, NORD J(G)CH, NORDV-10, NO UCH, SE JCH, SE UCH, SEV-10, SEVCH Grekas’ Bina S29584/2009.  Efter: Kroll vom Amtsberg DJGDT61604. Undan: J NORDV-07
SV-07 SE VCH Alize S41906/2006. Ägare: Jimmie och Malin Mårtensson, Borlänge.
Uppfödare: Jon och Åsa Kippel, Lagan.

Bina fungerar också i gryt, men är lite för skarp för grävlingsjakten.
Utmärkelser:
Årets tyska jaktterrier 2011 

Jaktprov

100618    Rengsjö    Mikael Ivarsson     Grytanlagsprov, sprängare Godkänd
100619     Rengsjö     Daniel Andersson     Grytanlagsprov, sprängare Godkänd
101020     Borlänge     Peter Andersson     Grytjaktprov, sprängare Godkänd
111110     Borlänge     Tommy Östlund     Grytjaktprov, sprängare Godkänd
100721     Norge     Hans Hjort     Grytprov, sprängare 1:a pris CERT
110704     Finland     Esko Erto     Grytprov A A 48 poäng
100926     Klippan     Cid Malmros     Fältprov 170 poäng
101211     Sundsta     Per Lövström     Skogsprov 164 poäng
111030     Domarbo     Johan Sonesson     Elitprov 1:a pris 212 poäng
120129     Wij Säteri     Per Lövström     Vildsvinsprov Godkänd
110925     Tyskland    Paul Schmid     Vildsvinsprov Godk. med förtjänsttecken (S/)

Utställning

100306     Sollentuna     Bengt Nilsson 1Junkl, 1Junkk, CK, Btkl 1, CERT, BIR
100403     Sthlm/Älvsjö     Evgeny Rozenberg 1Junk, 2Junkk,CK, Btkl 3
100529     Österbybruk     Jurate Butkiene 1Junkl, 1Junkk, CK, Btkl 1, CERT, BIR
100613     Avesta     Anthony Kelly 1Junkl, 1Junkk, CK, Btkl 1,CERT,BIR, BIG 3
100625     Danmark     Birgit Seloy Excellent, Best Of Breed, World Winner
100724     Nyköping     Heinz Schober 1 B/Jkl, 1 B/Jkk, CK Btkl 2
100821     Eskilstuna     Cindy Pettersson 1 B/Jkl, 1 B/Jkk, CK, Btkl 1, CERT, BIM, CACIB
101127     Norge     Birgitta Hasselgren Nordisk vinnare 2010, CK CERT, CACIB, BIM
101219     Stockholm     Grethe Bergendahl 1 B/Jkl, 1 B/Jkk, CK, Btkl 1, CERT, BIR, CACIB
110724     Köping     Joanne Sewell Excellent B/Jkl, 1 B/Jkk, CK, Btkl 1, CERT, BIR, CACIB
110918     Högbo     Ann Rode Excellent Chkl, Chkk 1,CK, Btkl 1, CACIB, BIR
111210     Stockholm     Birgitta Hasselgren Excellent Chkl, Chkk 1,
120527     Österbybruk     Sofia Sollenberg Excellent B/Jkl, 1 B/Jkk, CK, Btkl 1, CERT CACIB, BIR

Viltspårprov

100419     Dalarna     Christoffer Cederberg     Anlagsklass GK
100430     Falun     Sven Erik Rosén         Öppen klass 1:a pris
100505     Dalarna     Christoffer Cederberg     Öppen klass 1:a pris
100522     Nyhammar     Sven Erik Rosén         Öppen klass 1:a pris

Lydnadsprov

100213     Borlänge     Arne Gran         Lydnkl 1 3:e pris 118,5 p
100531     Surahammar     Ulf Gustavsson         Lydnkl 1 3:e pris 110 p
100602     Surahammar     Ulf Gustavsson         Lydnkl 1 1:a pris 164 p
100904     Gävle     Göran Hagelin         Lydnkl 1 3:e pris 132,5 p
111105     Borlänge     Anders Östling         Lydnkl 1 1:a pris 186 p
111204     Rättvik     Arne Gran        Lydnkl 1 2:a pris 140,5 p

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser