Gävleborg kräver fördubblad björntilldelning

Gävle (JJ) Viltvårdsnämnden i Gävleborg kräver i år en fördubbling av björnkvoten.

Förra året hade jägarna en tilldelning på 18 björnar. I år ligger kravet på 36 djur i tilldelning.
Enligt viltvårdsnämndens ordförande, kommunalrådet Majvor Westerberg-Jönsson är det det samlade rovdjurstrycket som ligger bakom ansökan på ökad björnjakt.
Under de senast åren har björnstamen växt kraftigt samtidigt som det finns sju vargrevir, järv, lo och kungsörn i markerna.
Viltvårdsnämndens ordförande anser därför att det är viktigt att öka björnavskjutningen annars är risken stor att maten inte kommer att räcka till alla rovdjur.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser