Gäss och tranor förstör för mer än en miljon

Gotland (JJ) Varje år ställer fåglar till det för många av öns bönder. Gäss och tranor betar och trampar ned det som såtts på åkrarna. Deras spillning kan också försämra kvaliteten på grödorna.

Gäss ställer till med stora problem för bönderna på Gotland. (Forto iStock)

På fastlandet är det vildsvinen som orsakar de flesta skadorna på alla lantbruksgrödor. Men också älgar och fåglar kan orsaka skador. På Gotland ligger gäss och tranor bakom de flesta skadorna på åkrarna.

–För en del odlare kan de första späda grödorna vara helt nedbetade av gäss. Det är bara jord kvar, berättar Tomas Johansson på länsstyrelsens naturvårdenhet. Det är skador som orsakats av fredat vilt, det vill säga vilt som inte får jagas, som ersätts ekonomiskt.

Vitkindad gås får det endast bedrivas skyddsjakt på. Tilldelningen är tio gäss per lantbrukare. Länsstyrelsen på Gotland kan  bevilja bidrag för olika förebyggande åtgärder som till exempel spegelskrämmor och flaggor.

– Det brukare väl bli cirka hundra vitkindade gäss som skjuts varje år. Det märks ju nästan inte. Och gäss är inte så lättskrämda, säger Tomas Johansson.

Hittills i år har det inkommit ett 30-tal ansökningar om ersättning för viltskada på grödor. Problemen rapporteras från Fårö i norr till Burgsvik i söder. Länsstyrelsen betalar ut närmare 1,2 miljoner kronor i ersättning till öns lantbrukare varje år, säger Tomas Johansson, till Gotlands Tidningar.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vapentest: Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable

Turkiska Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable är en klassisk sporting/jakthagelbock och ett resultat av drygt 50 års vapentillverkning. Modellen Nordhunt är speciellt tillverkad för Jaguargruppen och ger mycket hagelvapen för pengarna.

Garmin växlar upp – nu kommer pejlen Alpha 200i

Förbättrad kartkapacitet, större skärm på 3.5” som kan läsas i solljus och programmerbara knappar. Det är några av förbättringarna på nya Alpha 200i. Enheten har också inReach satellitteknologi1 integrerat, vilket möjliggör tvåvägsmeddelanden och interaktiva SOS-aviseringar.

Kortare jakttid föreslås för förföljande älghundar

I Naturvårdsverkets förslag på nya jakttider finns även förslag som gäller jakthundanvändning. Bland annat föreslås att älghundar som förföljer älg inte får släppas före den första oktober i södra Sverige. Bör älghundsägare vara oroliga för kortare möjligheter till jaktträning?

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.
ANNONS ▼