Gammalt jaktbrott till HD

Luleå (JJ) En norrbottning som sköt och tog hem en älgko dömdes för flera år sedan för jaktbrott. Nu har jägaren gått ända till Högsta domstolen för att bli friad.

Jägaren sköt en älgko som gick över till en annan jaktklubbs marker. Jägaren följde efter och avlivade älgkon där. Tingsrätt och hovrätt dömde båda mannen som skyldig till jaktbrott. Mannen dömdes även att betala 13 80 kronor till jaktklubben.

Jägaren har under ärendets gång hävdat att han haft rätt att jaga och att ta hand om älgen på den fastighet där den avlivades. Han har visat intyg på det. Vidare är han ägare av mark som ingår i licensområdet. Nyttjanderätten för viss mark har visserligen överlåtits, men jakträtt har han.

Hovrätten var alltså av annan åsikt. Jägaren kan visserligen inte lastas för att ha avlivat älgen på annans jaktområde, men han tog hem älgen. Det skedde utan att jaktklubben fick veta det, påtalade rätten.

Jägaren vill alltjämt bli friad och har gått vidare till Högsta Domstolen. Den vill veta vad Riksåklagaren anser om saken. Riksåklagaren säger att hovrätten fattat ett riktigt beslut. Det finns inte skäl att bevilja prövningstillstånd, Högsta Domstolen borde alltså inte ta upp saken, skriver Norrbottens Kuriren.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser