Gammal skottskada på avlivat lodjur

Kalmar (JJ) Ett lodjur som avlivades vid skyddsjakt i maj visade sig i obduktionen ha en gammal skottskada. Länsstyrelsen har polisanmält saken.

Veterinärerna röntgade lodjuret och fann fragment efter en gevärskula i höger framben. Foto: Länsstyrelsen

Mellan den 21 maj 2016 och 15 april 2017 skedde nio lodjursangrepp på får i Oskarshamn, Högsby och Hultfreds kommuner. Totalt dödades 17 lamm och en tacka och länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt.

Den 21 maj fälldes ett lodjur med en hagelsvärm. Det visade sig vara en hona i medelgott hull, hon vägde 18,1 kilo och bar på två foster.

Vanställd framtass

Personalen på Statens veterinärmedicinska anstalt hittade också en gammal skottskada på lodjuret. Klorna på höger framtass var vanställda och pekade kraftigt inåt, och när veterinärerna röntgade tassen hittade man fragment efter en gevärskula i höger handlov.

Den gamla skottskadan bedömdes vid obduktionen ha åsamkats lodjuret minst en månad innan hon fälldes i skyddsjakten.

”Skadan kan förklara det oskygga beteendet och flertalet rivna tamdjur inom ett begränsat område”, skriver länsstyrelsen i Kalmar på sin hemsida.

Saken polisanmäldes på måndagen och polisen hanterar nu ärendet som misstänkt jaktbrott.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser