Gammal huvudskada i dala-bock

Under en pyrsch i Dalarna upptäcker Pierre Wikström en skadad bock. "Underligt hur han lyckats äta".
När skallen kokades upptäckte Pierre ett stort hål. Foto: Privat

När skallen kokades upptäckte Pierre ett stort hål. Foto: Privat

I början av Oktober beger sig Pierre Wikström från Västerby, Hedemora, ut för att leta efter en potentiell guldbock som han spejat efter sedan i början av sommaren. På en åker, intill skogsbrynet, står en ensam bock och betar och Pierre smyger sig närmare i skydd av skogskanten.

Pierre tar sig in på 50 meter och förstår att det inte är guldbocken han söker. Nu vill han se hur nära han komma.

Underligt hål

Pierre tycker det är konstigt att han lyckas komma in så pass nära med tanke på sin indiskreta ansmygning. I kikarsiktet upptäcker han något under ögat på bocken som tycks se ut som en böld.

Någon typ av skada är det och Pierre väljer att fälla bocken. När han släpar ut den i ljuset upptäcker han ett oförklarligt hål vid nosbenet.

Misstänkt skottskada

Samma kväll kokar han skallen för att kunna se hur kraniet ser ut.

– Jag tror den är skottskadad på något sätt, säger Pierre. Det ser ut som skelettet har växt med denna skada och att han levt med det ett tag. Underligt att han lyckats äta bara.

Julius Berg

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼