Gammal huvudskada i dala-bock

Under en pyrsch i Dalarna upptäcker Pierre Wikström en skadad bock. "Underligt hur han lyckats äta".
När skallen kokades upptäckte Pierre ett stort hål. Foto: Privat

När skallen kokades upptäckte Pierre ett stort hål. Foto: Privat

I början av Oktober beger sig Pierre Wikström från Västerby, Hedemora, ut för att leta efter en potentiell guldbock som han spejat efter sedan i början av sommaren. På en åker, intill skogsbrynet, står en ensam bock och betar och Pierre smyger sig närmare i skydd av skogskanten.

Pierre tar sig in på 50 meter och förstår att det inte är guldbocken han söker. Nu vill han se hur nära han komma.

Underligt hål

Pierre tycker det är konstigt att han lyckas komma in så pass nära med tanke på sin indiskreta ansmygning. I kikarsiktet upptäcker han något under ögat på bocken som tycks se ut som en böld.

Någon typ av skada är det och Pierre väljer att fälla bocken. När han släpar ut den i ljuset upptäcker han ett oförklarligt hål vid nosbenet.

Misstänkt skottskada

Samma kväll kokar han skallen för att kunna se hur kraniet ser ut.

– Jag tror den är skottskadad på något sätt, säger Pierre. Det ser ut som skelettet har växt med denna skada och att han levt med det ett tag. Underligt att han lyckats äta bara.

Julius Berg

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser