Fyrabarnsfar björndödad

En 61-årig fyrabarnsfar hittades tidigt på måndagsmorgonen björndödad tillsammans med sin hund strax utanför stugan där han bodde i Valsjöbyn i Jämtland.

Mannen var svårt sargad och torde ha avlidit omedelbart. Även hans hund var svårt sargad.
Attacken skedde bara 300 meter från livsmedelsaffären i Valsjöbyn.

Under gårdagen arbetade polisens kriminaltekniker med att undersöka området runt stugan. Allt tyder på att björnen överraskade mannen utanför hans stuga på söndagskvällen. Angreppet var brutalt och björnen har även till viss del ätit av mannen. Därefter har björnen dragit in kroppen i skogen och delvis täckt över honom med mossa. Ett beteende som tyder på att björnen tänkt återvända för att äta av kroppen.

De boende i Valsjöbyn är i chocktillstånd över det inträffade. Björnstammen har vuxit sig mycket stor i området på ett fåtal år och man har vid flera tillfällen sökt skyddsjakt.
För bara två år sedan dödades en 40-årig älgjägare i Norrbotten när en björn anföll. Den här gången skedde attacken mitt inne i Valsjöbyn, förmodligen i samband med att mannen skulle besöka utedasset eller rasta sin hund. Inga vapen var inblandade.

Detta björndråp sätter tveklöst den svenska rovdjurspolitiken i en ny sits. Vid ett flertal tillfällen de senaste åren har jägare med nöd och näppe lyckats försvara sig mot anfallande björnar. Den här gången var den en helt vanlig privatperson, en 4-barnsfars som dödades utanför sin stuga mitt i en by.

Tendenserna är tydliga att attackerna blivit fler i takt med den ökande björnstammen, därför är det nu hög tid att omedelbart inleda diskussioner om kommunvisa björntilldelningar för att minska på antalet björnar i områden där de blivit för många. Dessutom måste handläggningarna av ansökningar om skyddsjakt hanteras mycket snabbare och generösare.

Jaktledaren Fredrik Myhr från byn som JJ talat med berättar att man haft björnkontakt under älgjakten varje dag.
– Ofta ser man björn från bil och björnskit är vanligare än älgskit i skogen. Förmodligen har vi minst tio björnar som uppehåller sig i direkt anslutning till byn.

I våras fick Jiingavaeri sameby tillstånd att skjuta fyra björnen sedan se dödat och skadat mängder av renar. Samebyn har fotsatt att söka skyddsjakt men byråkratin har satt stopp, menar samebyn.
I samand med vårens skyddsjakt såg man sex honor med två ungar vardera från helikopter. Och vid ripinventeringen på norska sidan i augusti gjordes 31 björnobservationer.

Jägare söker just nu efter den björn som dödade 61-åringen, risken är mycket stor att denna björn annars gör nya angrepp mot människor. Björnens beteende vid attacken är mycket ovanligt och skapar stor rädsla i bygden.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser