Fyra till åtta vargar ska skjutas i Dalarna

Falun (JJ) Det blir koncentrerad licensjakt på varg i Dalarna i vinter. Mellan fyra och åtta vargar kommer att skjutas. Jakten planeras starta den 9:e januari berättar landshövding Maria Norrfalk, som är ordförande för viltförvaltningsdelegationen.

Jakten kommer dock att begränsas till ett eller två revir. Detta enligt länets viltförvaltningsdelegation som antagit en ny förvaltningsplan för rovdjuren. I första hand ligger fokus på en vargfamilj i Idreområdet som är ett problem för renarna och samerna. Man tror att det handlar om tre vargar där, vilket i så fall innebär att det sannolikt blir jakt i yttligare ett revir, troligtvis i mellersta Dalarna.

Beslut i frågan väntas om några veckor, men än så länge har det på många håll saknats spårsnö, vilket behövs för att säkert veta hur många vargar det finns i de olika reviren.

– Vi kan spara dom revir där vi har genetiskt värdefulla vargar och så kan vi ta bort de revir där vi vet vi har vargar som orsakar skador, säger Maria Norrfalk till SVT Gävledala.

Hon tror inte att det blir någon lodjursjakt i Dalarna i vinter, men är inte helt säker då Naturvårdsverkets siffror för miniminivåer ännu inte kommit. Någon jakt på järv kommer det inte att bli enligt Norrfalk.

I viltförvaltningsdelegationens plan finns det plats för  mellan 70 och 90 vargar i Dalarna och mellan 250 till 290 björnar.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser