Fyra mårdhundar påträffade i Norrbotten

Norrbotten (JJ) Fyra mårdhundar har på några dagar hittats i Norrbotten.

Norrbottens-Kuriren skriver att tre av dem påträffades i Persöfjärden. Den fjärde befann sig i Kompelusvaara.

En del avlivas och andra kastreras och förses med sändare, för att de ska visa var artfränderna håller till.

– Vi försöker ha cirka 12-15 mårdhundar med sändare aktiva samtidigt, säger Ulrika Jakobsson i Mårdhundsprojektet till Norrbottens-Kuriren.

De onönskade djuren lockas till åtlar med åtelkameror som skickar bild till jägarna.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser