Fyra danska vargar försvunna

Danmark (JJ) Fyra danska vargar uppges vara försvunna. De har inte spårats eller observerats i Danmark och det finns inga rapporter om att de återvänt till Tyskland.

Norska tidningen Nationen citerar Danmarks radio, som berättar att minst åtta olika vargar vandrat från Tyskland till Danmark sedan 2012.

Fyra av dem är försvunna och det finns inga rapporter om vad som kan ha hänt vargarna. De har inte heller observerats eller spårats i Tyskland.

– Vargar dör naturligtvis som alla möjliga djur, men rent statistiskt har vi förväntat oss att överlevnadsgraden skulle vara väsentligt bättre, säger Petter Sunde, seniorforskare vid Aarhus Universitet, till Danmarks radio.

Eling Bonnesen är talesperson för mat och miljö i partiet Venstre som kräver att vargbeståndet ska hållas tillbaka. Han säger att han vill ha antalet vargar så nära noll som möjligt i Danmark.

– Vi vill ändra reglerna så att reglera vargen i Danmark och därmed också hålla antalet vargar nere så att Danmark framledes är ett tryggt land att leva i, säger Bonnesen till Danmarks radio.

AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser