Furets Chicko – talangfull taxhane som visar mästartakter

oktc.jpgHan har blivit bronsmedaljör både vid prestigefyllda SM för små drivande hundar och taxklubbens eget SM, ändå betraktas treårige Furets Chicko fortfarande som talangfull. – Chicko är en talang utöver det vanliga, han kan bli hur bra som helst. Faktum är att han utvecklas fortfarande. Ägaren Håkan Henriksson och kompisen Johnny Johansson, Sölvesborg, har helt klart lyckats ta fram en tax som överglänser det mesta.

Ingen blir förvånad om korthårstaxen SJ(D)CH Furets Chicko återigen står på prispallen vid höstens SM för taxar. Efter fjolårets framgångar vid SM för små drivande hundar, i kamp mot både taxar, drevrar och bassets, och taxarnas eget SM, har han på nytt kvalat in till höstens Tax-SM som går den tredje november i marker runt Vrigstad, arrangör är Smålands Taxklubb.
Chicko vann nämligen Skåne/Blekinges ordinarie drevprov med 1:a rådjur, 1:a hare med 50 egenskapspoäng. Ett resultat som ger honom en plats vid årets Tax-SM.
Chicko är ett resultat av en väl planerad avel, och en mycket noggrann injagning med målsättning både för jakt och tävling.
Förutom den avelsmässiga biten ligger ett omfattande arbete bakom träningen. Ägaren Håkan Henriksson såg i början av Chickos karriär mest till den jaktliga förmågan. Medan kompisen och jaktprovsdomaren Johnny Johansson skötte det tävlingsmässiga, och i takt med framgångarna har även Håkan allt mer intresserat sig för jaktprov.
– Det är otroligt roligt att Johnny är så intresserad av att matcha Chicko, och det har också gjort mig mer intresserad, berättar Håkan Henriksson, som tillsammans med jaktkompisarna varje söndag jagar både rådjur och hare med Chicko.

Båda champion

oktb.jpgMånga stamtavlor och jaktprovsresultat lästes när Håkan skulle köpa en ny tax. Johnny fick uppdraget att leta efter en lämplig hund.
– Först och främst ville jag att både hane och tik var jaktchampion, därmed får man också en garanti att hundarna är prövade för olika domare. Den mentala biten var också viktig, samt att skallet var bra på föräldrarna, berättar Johnny.
– Skallet ligger i arvsanlagen, därför var vi noga med den biten. Även söket nedärvs enligt min uppfattning, även om hundägaren har en viss påverkan.
Till slut hittade Johnny en mycket intressant uppfödning hemma hos Kent och Camilla Ignarsson i Örby. De hade en kull efter SJ(D)CH Askmaden´s Fanny och SJ(D)CH Klackebos Ajax.
– Kombinationen mellan Fanny och Ajax fyllde i stort sätt de krav vi hade på en valp. Båda föräldrarna hade höga poäng på både sök, upptag och skall. Dessutom var kullen familjeuppfödd och därmed tidigt präglade familjehundar, förklarar Johnny.

Hardrev

Chicko visade sig redan som liten valp besitta en stor portion jaktliga anlag. Håkan driver en fruktodlig utanför Sölvesborg, och här gick Chicko lös på dagarna. Vid nio månaders ålder presterade han prisvärda hardrev.
– Han visade tidigt upp ett bra sök och upptagningsförmåga, faktiskt som vilken vuxen hund som helst, säger Håkan.
Några betänkligheter om att låta Chicko driva hare hade varken Håkan eller Johnny.
– Många säger att om man låter hundarna driva hare, så driver de inte rådjur. Det är helt fel, jag tycker att det är bra att hundarna får lära sig driva hare, då blir de mer spårnoga och får bättre upptagningsförmåga, hävdar Johnny.

Envis

okta.jpgFörsta riktiga säsongen såg det ett tag ut som om Chicko skulle bli mycket envis och självständig.
– Han var mycket het och ville helst gå sina egna vägar. Sista släppet den säsongen lät vi honom driva i fem-sex timmar, då var han ordentligt trött, och tydligen förstod han att detta inte var bra. Resultatet har blivit att han är mycket ”mänskligare” nu och sköter sig utmärkt, berättar Johnny.
Chicko har en enorm jaktlust och är medveten och effektiv i sitt sök. Varje söktur är på cirka tio minuter, och där emellan kommer han till föraren och söker kontakt, för att sedan ge sig ut igen.
Ofta kommer också upptagen snabbt, och det är inte ovanligt att han tar upp i vind.
Chicko har ett bra och tätt skall, och med hans drevsätt buktar rådjuren mycket bra. Vilket naturligtvis också bidragit till hans fina jaktprovsresultat.
– Han får som regel höga poäng på nyansering, och det är lätt att höra hur nära drevdjuret han är, säger Johnny.

Tävlingsform

Att tävla med en jakthund ställer speciella krav både på hund och förare. Många duktiga hundar har inte kommit till sin rätt då de matchats felaktigt av sina ägare. För Chicko är det ovillkorligen vila en vecka innan ett jaktprov eller tävling.
Johnny har ett stort intresse av tävlingar, och som jaktprovsdomare har han sett många dåligt förberedda hundar.
– Allt för många hundar faller på dålig kondition. En tax plockar höga poäng i slutet av provtiden om han är fräsch. Då är det lätt att imponeras av en duktig hund, menar Johnny.
Konditionsträning är ett viktigt inslag i Chickos vardag, cykelturer på två till tre timmar ingår i förberedelserna.
– Han springer lös intill cykeln, och med en handrörelse kan jag få honom att dämpa farten, eller öka samtidigt som jag pratar med honom. När rådjur passerat vägen brukar han titta upp på mig, och då säger jag bara till honom att vi inte ska jaga idag.
– Chicko är en hund som är glad och positiv, och tycker om när man pratar med honom hemma i soffan, säger Johnny och Håkan.

Nedärvare

Chickos imponerande jaktprovsresultat har naturligtvis gjort honom till en intressant avelshund. Idag har han betäckt sju tikar i Sverige, vilket gett 39 valpar. Taxklubbens rekommendation är 50 valpar, och därefter en avelsutvärdering.
– Många tikägare som ringt de sista månaderna har jag sagt nej till. Vi håller hårt i honom nu och letar efter en riktigt bra tik. Johnnys son och jag skall ha var sin avkomma innan han fått 50 valpar, berättar Håkan, som naturligtvis även hoppas att Chicko är en bra nedärvare.
Men en sak är säker, vi kommer garanterat att få höra mer om Chicko, för den talangfulle taxhanen utvecklas fortfarande!

Fakta FURETS CHICKO
oktd.jpgKorthårig tax SJ(D)CH Furets Chicko, S19329/2000 KN
Efter: SJ(D)CH Klackebos Ajax, S11743/96
Undan: SJ(D)CH Askmaden´s Fanny, S12637/95
Uppfödare: Kent och Camilla Ignarsson, Örby
Ägare: Håkan Henriksson, Sölvesborg
Jaktprov
2001-01-25 Skåne/Blekinge, SDP Bo Phil 1:a, 48 ep.
2001-11-02 Skåne/Blekinge, SDP Nils-Arne Pettersson 1:a, 46 ep.
2001-11-19 Engaholm, ODP Kenneth Svensson 1:a, 47 ep.
2001-11-29 Skåne/Blekinge, ODP Henrik Barnekow 1:a, 46 ep.
2002-11-04 Värmland, SM-Tax Jan Kinell/Anders Öhberg SM-brons
2002-11-25 Sotenäs, SM Stig Hellström SM-brons
små drivande hundar
2002-12-04 Skåne-Blekinge, ODP Kurt Strömberg 1:a, 50 ep.
Utställningar
2001-05-19 Hässleholm Inger Boström 1:a JKL
2001-05-20 Hovdala Rolf Lindgren 1:a JKL
2001-08-18 Värnamo Anette Edlander 2:a JKL
2001-09-08 Ljungbyhed Ingrid Andersson Cert JKL
2002-03-24 Moheda Nete Wunsch 1:a JKL
2002-05-26 Kjugekull Paula Sunebring 2:a JKL
2002-06-02 Nybro Lars West 2:a JKL
2003-05-11 Kjugekull Elisabeth Rhodin 1:a JKL

Rasfakta tax

Taxens historia är mycket lång, ursprunget till dagens taxar går tillbaka ända till 1600-talet. Rasen kommer från Tyskland och avlades framför allt för grytjakt på grävling, därav de korta benen.
I slutet av 1800-talet ökade taxarna i Sverige kraftigt, och år 1901 bildades Svenska Taxklubben. Som jakthund har taxen blivit mycket populär, och förekommer idag flitigare på drevprov än grytprov. Framför allt uppskattas taxen som drivande hund efter rådjur och dovhjort, men även hare och räv utmanas av denne tuffa och envisa jakthund.
Taxen är också en mycket duglig spårhund.
Av taxens nio olika rasvarianter är det framför allt den normalstora korthårs- och strävhårstaxen som återfinns i jägarfamiljerna. Under förra året registrerades 322 korthårstaxar (varav 14 importer) och 1 282 strävhårstaxar.
Under 2002 startade 167 korthårstaxar på drevprov. Resultatet blev 99 1:a pris, 17 2:a pris, 14 3:e pris, samt 36 0 pris. Medelpoängen blev 2,08 poäng.
Under samma period startade 585 strävhårstaxar. 357 tog 1:a pris, 62 2:a pris, 54 3:e pris, samt 97 0 pris. Medelpoäng 2,16.
Varje år arrangerar taxklubben ett eget SM för drivande hundar och viltspårshundar.
Medlemskap i Svenska Taxklubben kostar 200 kronor, familjemedlem 100 kronor.
Ytterligare information finns på klubbens Internetsajt:
www.taxklubben.org
Text och foto: HOLGER NILSSON

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser